Přeskočit na obsah

Vařím vývar stejně jako moje babička. Přidávám do něj staré polské bylinky a výsledek je voňavý

Vývar je jedna z těch polévek, které bychom mohli jíst každý den. Není divu, protože je chutný a jeho příprava je velmi jednoduchá. Stačí vzít potřebné ingredience a dát je do hrnce. Vařím vývar podle receptu mé babičky.

I když vývar jíme poměrně často, ještě nás neomrzel. Tato polévka okouzluje svou chutí, vůní a lákavým vzhledem. K dosažení tohoto efektu není třeba vynakládat velké úsilí, stačí jen hodně trpělivosti. Vývar se rád vaří dlouho. Důležité jsou také ingredience. Používám přesně ty samé, jako moje babička. Pak je polévka velmi chutná.

Vařím vývar stejně jako moje babička. Přidávám do něj staré polské bylinky a výsledek je voňavý

Proč je dobré přidávat do vývaru lékořici?

Lékořice je bylina, která je v české kuchyni a lidovém léčitelství známá již od dávných dob. Dříve se jí říkalo „bylina lásky“ a řadila se mezi afrodiziaka. Podporuje trávení, zahřívá a má slabé močopudné účinky.

Luběnice je podobná listům celeru a její chuť připomíná voňavou petržel s nádechem celeru. Říká se jí také maggi, protože připomíná chuť slavného tekutého koření, jen je zdravější a má jemnější chuť. Z tohoto důvodu libeček skvělezesiluje chuť a aroma vývarů a masových pokrmů. Právě proto je dobré ho přidávat do vařícího vývaru místo petržele nebo spolu s ní.

Libeček dnes roste v některých zahradách. Čerstvý lze koupit v obchodech a na trzích, sušený se prodává v balíčcích.

Jak připravit tradiční vývar s libečkem?

Můj oblíbený vývar připravuji podle receptu babičky. Vždy ho vařila z několika druhů masa. Do hrnce dala kousek kuřete, krůty a hovězího masa. Zalila studenou vodou a vše zahřívala na mírném ohni, dokud nezačalo vřít. Po odstranění pěny vařila vývar asi hodinu na mírném ohni. Poté přidala zeleninu a koření, včetně libečku. Babička vařila vývar asi 2,5 hodiny, díky čemuž byl vývar sytý a aromatický.

Recept: Vývar s libečkem

Tradiční vývar podle receptu mé babičky

Ingredience

  • porce vývaru z venkovské slepice
  • 1 křídlo z krůty
  • asi 300 g hovězího špeku nebo žeber
  • 2 mrkve
  • 1 petržel
  • 1/2 kořene celeru
  • kousek póru
  • 1 cibule
  • 3-4 větvičky čerstvého libečku nebo 1 čajová lžička sušeného libečku
  • 2 bobkové listy
  • 4-5 hřebíčků
  • 4-5 zrn černého pepře
  • sůl
  • petržel

Vařím vývar stejně jako moje babička. Přidávám do něj staré polské bylinky a výsledek je voňavý

Způsob přípravy

Příprava masa. Maso omyjte, vložte do velkého hrnce, zalijte studenou vodou (asi 3 l). Zahřejte na mírném ohni, přiveďte k varu, odstraňte pěnu. Snižte oheň a vařte vývar na mírném ohni asi 45 minut.

Přidání zeleniny a koření. Po uplynutí této doby přidejte do vývaru oloupanou zeleninu, osmaženou cibuli a koření. Vařte vše asi 30 minut, přidejte bobkové listy. Vařte vývar asi 2,5 hodiny na mírném ohni, dokud nebude sytý. Dochuťte solí a pepřem podle chuti.

Podávání. Vývar podávejte s nudlemi, kousky mrkve z vývaru, posypaný čerstvou, nasekanou petrželkou.

Tip: Pokud používáte sušený libeček, přidejte ho do vývaru až na konci vaření. V opačném případě může být hořký.

Jak podávat vývar?

Vývar se obvykle podává s nudlemi, kousky mrkve a nasekanou petrželkou. Můžete ho však podávat také s knedlíčky nebo kostičkami z krupice.