Přeskočit na obsah

Nejvíce podceňované ovoce Čechy. Diabetici jej mohou bez obav konzumovat, obsahuje hodně vlákniny a má vynikající vliv na střeva.

Odrůda jablek „šedá reneta“ je Čechy zjevně podceňována. Používáme ji hlavně k přípravě jablečného koláče, ale měli bychom ji častěji konzumovat v syrovém stavu. Obsahuje hodně vlákniny a má velmi dobrý vliv na střeva. I diabetici mohou bez obav konzumovat „šedou renetu“.

Tato odrůda jablek obsahuje hodně vlákniny, je vhodná pro diabetiky a nejlépe se hodí na jablečný koláč.

Nejvíce podceňované ovoce Čechy. Diabetici jej mohou bez obav konzumovat, obsahuje hodně vlákniny a má vynikající vliv na střeva.

Obsah:

  • Šedá reneta – královna jabloní
  • Nutriční hodnota a vlastnosti šedé renety
  • Co lze připravit ze šedé renety?

Šedá reneta – královna jabloní

Šedá reneta není nazývána královnou jabloní nadarmo. Podle některých údajů se jedná o jednu z nejstarších odrůd jablek. Nelze nezmínit, že se od ostatních výrazně odlišuje. Šedá reneta se vyznačuje specifickým vzhledem, morfologickými vlastnostmi a chutí.

Plody stromu šedé renety mohou mít sudovitý, mírně zploštělý tvar. Slupka jablka je hladká, ale má matný povlak, který mu dodává mírně šedou, tlumenou barvu. Po kousnutí uvidíme jemně nazelenalou, křehkou, ale šťavnatou dužinu. V ústech zůstává vinně kyselá chuť. Tu přebíjí kořeněná vůně charakteristická pro tuto odrůdu. V žádném jiném jablku nenajdeme takovou chuť.

Nutriční hodnota a vlastnosti šedé renety

Nejvíce podceňované ovoce Čechy. Diabetici jej mohou bez obav konzumovat, obsahuje hodně vlákniny a má vynikající vliv na střeva.

Šedá reneta je ceněna pouze v kuchyni. Velmi často se zpracovává do konzerv a podrobuje se tepelné úpravě. Přitom nevěnujeme pozornost jejímu účinku na organismus. Ukazuje se, že v syrovém stavu je skutečnou vitamínovou bombou. Královna mezi jablky obsahuje bohatství:

  • vitamín A,
  • vitamín C,
  • vitamíny skupiny B,
  • draslík,
  • železo,
  • hořčík.

Kromě toho tělo získá dávku vlákniny a antioxidantů, jako jsou flavonoidy, polyfenoly a antokyany.

S takovým složením není divu, že šedá reneta byla po mnoho let používána v lidovém léčitelství. Plody se zpracovávaly do různých domácích „léků“, které pomáhaly léčit různé nemoci. Mimo jiné mají jablka šedá reneta příznivý vliv na:

  • trávicí systém — podporují trávení, urychlují metabolismus a udržují rovnováhu střevní mikroflóry,
  • kardiovaskulární systém – snižují hladinu cholesterolu, regulují krevní tlak,snižují riziko vzniku srdečních onemocnění,
  • imunitní systém – mají protizánětlivé a antivirové vlastnosti, posilují imunitu a pomáhají obnovit síly, a také působí proti rakovinným onemocněním.Šedá reneta je bezpečná pro diabetiky. Jablko má glykemický index 35, tedy nízký. Konzumace syrového ovoce nezpůsobí kolísání glykémie ani prudké výkyvy energie.Co lze z šedého renetu připravit?Šedý renet je vhodné konzumovat především v syrovém stavu. Právě v této podobě dodá organismu nejvíce cenných látek. Nelze však opomenout, že tyto jablka jsou také velmi vhodné ke konzervování.Ze šedého renetu lze připravit:Navíc lze šedý renet úspěšně nakrájet na tenké plátky a sušit. Takto získáme chutnou, křupavou a zdravou svačinku. Kyselá chuť a kořeněná vůně se hodí jako příloha k masu, suchým omáčkám, marinádám nebo polévkám.
    • kompoty,
    • šťávy,
    • džemy a marmelády,
    • náplně do dortů a koláčů.