Přeskočit na obsah

Vznešený jablečný koláč z babiččina zápisníku. Spousta listového těsta a voňavých jablek – to je ještě málo řečeno

Pokud sníte o dezertu, který chutná přesně jako v dětství, využijte recept na listové těsto na jablečný koláč z babiččina zápisníku. Velká porce máslového těsta, voňavá jablka a zlatavá drobenka dělají z tohoto jablečného koláče opravdovou klasiku v tom nejlepším slova smyslu.

Křehké těsto na jablečný koláč – jak připravit to nejlepší?

Jablečný koláč je pečivo, které již mnoho let zaujímá čestné místo na polských stolech, a to bez ohledu na příležitost. Právě křehké těsto na jablečný koláč promění obyčejná jablka v dezert, kterému nelze odolat. Babičky vždy opakovaly, že tajemství spočívá v jednoduchosti – několik ingrediencí, správné proporce a trochu trpělivosti – to stačí k vytvoření pečiva, které zmizí v mžiku oka.

Vznešený jablečný koláč z babiččina zápisníku. Spousta listového těsta a voňavých jablek – to je ještě málo řečeno

Křupavé těsto na jablečný koláč – základ úspěšného koláče

Dobrý jablečný koláč vždy začíná dokonalým křupavým těstem. Právě to určuje, zda bude dezert mít tu jedinečnou chuť a strukturu, kterou tak dobře známe z babiččina receptu. Tajemství spočívá v jednoduchých poměrech – klasické křehké těsto se skládá z mouky, másla, cukru a žloutků. Klíčovým momentem je dodržení poměru: na 3 díly mouky připadají 2 díly tuku a 1 díl cukru. Díky tomu je těsto po upečení křehké, ale ne suché.

Neméně důležitá je fáze chlazení těsta. Po hnětení je třeba ho zabalit do potravinářské fólie a vložit do chladničky na minimálně 30 minut. Studené máslo obsažené v těstě zajistí, že po upečení bude mimořádně křehké a voňavé.

Je dobré vědět, že křehké těsto na jablečný koláč lze také zmrazit. Přebytečné těsto stačí rozdělit na porce, pevně zabalit a uchovat v mrazáku i několik měsíců. Je to skvělé řešení, když chceme kdykoli připravit rychlý dezert – stačí vytáhnout hotovou porci, rozmrazit a vyložit do formy.

Vznešený jablečný koláč z babiččina zápisníku. Spousta listového těsta a voňavých jablek – to je ještě málo řečeno

Recept na jablečný koláč z babiččina sešitu

Tento jablečný koláč je opravdová klasika: spousta křehkého těsta na jablečný koláč, měkká, mírně kyselá jablka a vůně skořice, která se line po celém domě. Recept je jednoduchý, ale výsledek vždy ohromí.

Ingredience na křehké těsto na jablečný koláč (forma 24 cm):

  • 300 g pšeničné mouky (typ 450–500),
  • 200 g studeného másla,
  • 100 g moučkového cukru,
  • 2 žloutky,
  • 1 celé vejce,
  • špetka soli,
  • 1 čajová lžička prášku do pečiva (podle chuti).

Ingredience na náplň:

  • asi 1,2 kg kyselých jablek (např. šedá renetka),
  • 2–3 lžíce cukru (množství upravte podle sladkosti jablek),
  • 1–2 čajové lžičky skořice,
  • 1 polévková lžíce strouhanky nebo krupice (vsákne přebytečnou šťávu).

Vznešený jablečný koláč z babiččina zápisníku. Spousta listového těsta a voňavých jablek – to je ještě málo řečeno

Příprava:

Mouku smíchejte s práškem do pečiva a solí. Přidejte moučkový cukr a studené máslo nakrájené na kostičky. Ingredience nasekejte nožem nebo rozdrťte prsty, až vznikne drobenka. Přidejte vejce a žloutky a rychle vypracujte těsto. Rozdělte ho na dvě části, zabalte do fólie a nechte alespoň 30 minut odležet v lednici.

Jablka oloupejte a nakrájejte na plátky. Smíchejte s cukrem a skořicí. Pokud jablka pouštějí hodně šťávy, přidejte strouhanku.

Jednu část těsta rozválejte a vyložte na dno a po stranách formy vyložené pečícím papírem.

Rovnoměrně rozložte jablka.

Druhou část těsta nastrouhejte na hrubé struhadle nebo rozválejte a přikryjte jablka.

Pečte v troubě předehřáté na 180 °C 40–45 minut, dokud těsto nezíská zlatavou barvu a nebude křupavé.

Po vychladnutí posypte jablečný koláč moučkovým cukrem. Nejlépe chutná, když je ještě mírně teplý, s kopečkem vanilkové zmrzliny nebo šlehačkou.