Vylévání vroucí vody po vaření brambor do dřezu je velmi rozšířená praxe. Málokdo však ví, že to může mít katastrofální následky. Zjistěte, proč je nebezpečné vylévat vroucí vodu po bramborách do dřezu a jak to dělat bezpečněji.
Co hrozí při vylévání vroucí vody do dřezu?
Může se zdát, že kuchyňský dřez je odolný vůči vysokým teplotám. Částečně je to pravda, protože jak dřez, tak potrubí musí být přizpůsobeny pro kontakt s horkou vodou, ale v praxi to tak vždy není. Příliš vysoká teplota vody může způsobit odbarvení, zejména u dřezů vyrobených z jemnějších a citlivějších materiálů. Kromě toho může voda s teplotou vyšší než 80 stupňů Celsia deformovat a zdeformovat trubky, což v některých případech může vést dokonce k jejich prasknutí.
Jak to udělat správně?
Nemusíte úplně přestat vylévat vodu z hrnce do umyvadla kvůli starostem o potrubí. Místo toho několik sekund před vypuštěním otevřete kohoutek se studenou vodou a nechte jej otevřený po celou dobu, kdy vyléváte vroucí vodu do umyvadla. Díky tomuto jednoduchému postupu se teplota vody stékající do potrubí stačí snížit na bezpečnou hodnotu a vy můžete brambory vypustit bez stresu a zbytečného rizika.