Přeskočit na obsah

Těsto se sušenými švestkami bez mixéru. Vše smíchejte v jedné misce

Díky své kyselosti jsou švestky ideální pro sladké pečení. Obzvláště je ocení milovníci suchších dortů – bez krémů a náplní, ne příliš sladkých, ale zato velmi aromatických. Chuť skrytá pod fialovou slupkou krásně kontrastuje s nadýchaným, sladkým těstem. Posypaný moučkovým cukrem koláč se švestkami se skvěle hodí k černému čaji, a protože právě teď je sezóna švestek, dnes vám nabízíme jednoduchý recept na pečení, který se hodí nejen jako nedělní dezert, ale také jako energetický doplněk k druhému snídani ve škole nebo v práci.

Recept na koláč se švestkami, který vám chceme nabídnout, je velmi jednoduchý. Těsto se připravuje bez mixéru, v jedné misce. Stačí lžíce nebo metla – nic víc.

Těsto se sušenými švestkami bez mixéru. Vše smíchejte v jedné misce

Nadýchaný koláč se švestkami – bez mixéru

Ingredience:

  • 3 vejce
  • 150 g cukru (asi 3/4 sklenice)
  • 120 ml rostlinného oleje (např. řepkového)
  • 180 g pšeničné mouky (asi 1 a 1/2 sklenice)
  • 1 čajová lžička prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 1 čajová lžička vanilkového cukru nebo několik kapek vanilkového extraktu
  • asi 500 g švestek (bez pecek, rozkrojených na polovinu)
  • moučkový cukr na posypání

Těsto se sušenými švestkami bez mixéru. Vše smíchejte v jedné misce

Příprava:

  1. Vejce rozšlehejte s cukrem a vanilkou ve velké míse (není třeba šlehat do pěny).
  2. Přidejte olej a promíchejte.
  3. Přisypte mouku smíchanou s práškem do pečiva a solí, rychle promíchejte lžící nebo metličkou – jen do spojení ingrediencí.
  4. Těsto nalijte do formy vyložené pečícím papírem (nejlépe obdélníkové nebo dortové formy o průměru asi 24 cm).
  5. Na povrch rozložte poloviny švestek a lehce je vtlačte do těsta.
  6. Pečte při 180 °C asi 40 minut (do suché špejle).
  7. Po vychladnutí posypte těsto moučkovým cukrem.

Pokud chcete, můžete před rozložením švestky posypat skořicí nebo smíchat s lžící třtinového cukru – těsto bude ještě voňavější. Dobrou chuť!