Díky své kyselosti jsou švestky ideální pro sladké pečení. Obzvláště je ocení milovníci suchších dortů – bez krémů a náplní, ne příliš sladkých, ale zato velmi aromatických. Chuť skrytá pod fialovou slupkou krásně kontrastuje s nadýchaným, sladkým těstem. Posypaný moučkovým cukrem koláč se švestkami se skvěle hodí k černému čaji, a protože právě teď je sezóna švestek, dnes vám nabízíme jednoduchý recept na pečení, který se hodí nejen jako nedělní dezert, ale také jako energetický doplněk k druhému snídani ve škole nebo v práci.
Recept na koláč se švestkami, který vám chceme nabídnout, je velmi jednoduchý. Těsto se připravuje bez mixéru, v jedné misce. Stačí lžíce nebo metla – nic víc.
Nadýchaný koláč se švestkami – bez mixéru
Ingredience:
- 3 vejce
- 150 g cukru (asi 3/4 sklenice)
- 120 ml rostlinného oleje (např. řepkového)
- 180 g pšeničné mouky (asi 1 a 1/2 sklenice)
- 1 čajová lžička prášku do pečiva
- špetka soli
- 1 čajová lžička vanilkového cukru nebo několik kapek vanilkového extraktu
- asi 500 g švestek (bez pecek, rozkrojených na polovinu)
- moučkový cukr na posypání
Příprava:
- Vejce rozšlehejte s cukrem a vanilkou ve velké míse (není třeba šlehat do pěny).
- Přidejte olej a promíchejte.
- Přisypte mouku smíchanou s práškem do pečiva a solí, rychle promíchejte lžící nebo metličkou – jen do spojení ingrediencí.
- Těsto nalijte do formy vyložené pečícím papírem (nejlépe obdélníkové nebo dortové formy o průměru asi 24 cm).
- Na povrch rozložte poloviny švestek a lehce je vtlačte do těsta.
- Pečte při 180 °C asi 40 minut (do suché špejle).
- Po vychladnutí posypte těsto moučkovým cukrem.
Pokud chcete, můžete před rozložením švestky posypat skořicí nebo smíchat s lžící třtinového cukru – těsto bude ještě voňavější. Dobrou chuť!