V dětství jsme milovali bramboráky. I přes uplynulá léta se tento rychlý pokrm stále podává k obědu nebo večeři, ale často je obohacen o nové přísady. Šéfkuchař připravuje tyto lívance s neobvyklými přísadami, které je činí mimořádně jemnými a nadýchanými.
Bramborové lívance jsou jemné a nadýchané, pokud do těsta přidáte mléko a droždí.
Bramborové placky se liší od tradičních. Uvnitř jsou měkké a nadýchané, zvenku křupavé. Vzhledem připomínají palačinky, ale chuť je prostě úžasná. To vše díky 2 neobvyklým ingrediencím.
Co šéfkuchař přidává do bramborových lívanců?
Mléko do bramborových lívanců. Podle jeho receptu je třeba nastrouhané brambory zalít touto tekutinou. Díky tomu jsou lívance jemnější. Kromě toho je hmota rovnoměrnější – střed je měkký a sametový.
Další neobvyklá přísada – čerstvé droždí. Z nich připravíme kvásek smícháním s 1 lžící mléka, 1 lžící mouky a malým množstvím cukru. Necháme 15 minut odstát, aby kvásek začal pracovat. Během této doby se v těstě vytvoří vzduchové bublinky, díky nimž jsou palačinky po smažení nadýchané jako lívance. Navíc získají lehkou ořechovou příchuť. Ostatní ingredience zůstávají beze změny.
Z jakých brambor se dělají nejlepší bramboráky?
Brambory jsou nejdůležitější ingrediencí tohoto jídla, proto je třeba je pečlivě vybírat. Pro bramborové lívance se nejlépe hodí brambory s vysokým obsahem škrobu, tedy moučnaté brambory typu C. Proč jsou právě tyto brambory pro tyto lívance nejvhodnější?
Moučnaté brambory se snadno strouhají. Ale nejdůležitější je, že nevydávají mnoho vody. Díky tomu se při smažení nerozpadají a nejsou gumové.
Nezapomeňte je před smažením vymačkat z přebytečné vody. V opačném případě bude hmota tak tekutá, že se nebude dát smažit.
S čím se bramborové placky jedí?
Bramborové placky se nejčastěji jedí se smetanou nebo řeckým jogurtem. Skvěle se hodí také k tvarohu a zelené cibulce.
Tyto lívance můžete polévat houbovou nebo koprovou omáčkou. Pokud máte rádi pikantní jídla, ideální je křen. Jsou také vynikajícím doplňkem k ragú.
Na sladko se potírají jablečným pyré nebo posypávají cukrem. Jak vidíte, možností je opravdu mnoho.