Přeskočit na obsah

Rychlé, levné a dietní! Tato polévka je hitem v mé domácnosti. Připravíte ji ze sezónní zeleniny.

Polévky se vrací do módy! Nejsou jen součástí tradiční kuchyně, ale také spojencem zdravého životního stylu. Podívejte se, jak připravit chutné a zároveň dietní jídlo.

Pokud nemáte nápad na rychlý a výživný oběd, vyberte si polévku z cukety. Je sytá a navíc velmi levná. Navíc se skvěle hodí, pokud držíte dietu, protože obsahuje málo kalorií a žádné tuky. Využijte sezónu této zeleniny naplno.

Jak připravit dietní polévku z cukety?

Dietní polévka z cukety je skvělou volbou při hubnutí. Je nízkokalorická, ale sytá, takže po jejím konzumaci nebudete mít chuť na něco nezdravého. Cukety jsou bohaté na vodu a vlákninu, která podporuje činnost střev. Obsahují také cenné vitamíny a minerály – bez zbytečných kalorií. Jsou ideální k obědu, ale mohou být i lehkou večeří.

Rychlé, levné a dietní! Tato polévka je hitem v mé domácnosti. Připravíte ji ze sezónní zeleniny.

Recept:Cuketová polévka

Tato polévka má opravdu vynikající chuť a obsahuje málo kalorií.

Ingredience

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce másla
  • 1 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 500 g cukety
  • mořská sůl a hrubě mletý pepř
  • 3 sklenice vody nebo zeleninového vývaru

Postup

  1. Příprava cibule a česneku. Nejprve nakrájejte cibuli na malé kostičky a nasekejte česnek. Poté nalijte olivový olej do široké pánve, přidejte máslo a cibuli. Počkejte, až cibule zesklovatí, přidejte česnek a ještě chvíli restujte.
  2. Smíchání ingrediencí. Přidejte nakrájenou cuketu a vše znovu osmažte po dobu 2-3 minut, občas zamíchejte. Cuketa by měla být do této doby měkká. Dochuťte trochou soli a pepře.
  3. Příprava polévky. Přidejte vodu nebo vývar a přiveďte k varu. Vařte pod pokličkou asi 5 minut. Poté vše rozmixujte v mixéru do krémové konzistence.

Rychlé, levné a dietní! Tato polévka je hitem v mé domácnosti. Připravíte ji ze sezónní zeleniny.

Jaké vlastnosti má cuketa?

Velkou výhodou cukety je, že obsahuje pouze 16 kcal na 100 gramů. Je to skvělá zelenina pro ty, kteří dbají na svou linii. Je také bohatá na vitamíny A, C a K, stejně jako na vitamíny skupiny B. Je také vynikajícím zdrojem beta-karotenu, který je silným antioxidantem. Má nízký glykemický index, díky čemuž je vhodná pro diabetiky a osoby s inzulinovou rezistencí.

Proč jíst polévky?

Mnoho Čechů na to zapomíná, ale polévky jsou skvělým způsobem, jak tělu dodat mnoho cenných vitamínů a minerálů. Navíc se snadno připravují, lze je vařit na několik dní a ingredience libovolně měnit. Jsou také ideálním způsobem, jak omezit množství potravinového odpadu, protože do polévky lze použít zeleninu, která zbyla v lednici.