Mražení potravin je skvělý způsob, jak neplýtvat jídlem. Někteří však věří, že mražené potraviny lze skladovat donekonečna. Nic není více mylné! Je třeba si uvědomit, že všechno má svou dobu trvanlivosti. Pokud se jí nebudeme řídit, může to mít negativní dopad na naše zdraví.
Příliš dlouhé nebo nesprávné skladování masa v mrazáku může být škodlivé.
Jak dlouho lze maso skladovat v mrazáku, aby zůstalo vhodné ke spotřebě?
Jak připravit maso k zamrazení?
Doba skladování mražených produktů závisí také na tom, jak je zmrazíme. Je velmi důležité, aby produkty byly v mrazáku uloženy v hermeticky uzavřených nádobách, nikoli volně sypané. V případě masa je také velmi důležitý datum zmrazení. Častou chybou je zmrazování masa v originálním obalu, který obsahuje absorpční vložku, která je živnou půdou pro bakterie. Aby se zabránilo znehodnocení produktů, je také vhodné je rozdělit na porce.
Jak dlouho lze maso skladovat v mrazáku?
V závislosti na druhu masa lze maso bezpečně skladovat v mrazáku od jednoho měsíce do jednoho roku. Hovězí maso by nemělo být v mrazáku déle než tři měsíce, porcované maso lze skladovat v mrazáku 6 až 12 měsíců. Vepřové maso by se mělo spotřebovat do 1–2 měsíců po zmrazení, v kusech se může skladovat až 6 měsíců. Celá drůbež se může zmrazit na 3 měsíce, v kusech pak 6 až 12 měsíců.
Různé druhy uzenin a masných výrobků lze zmrazit, ale na mnohem kratší dobu. Nejlepší je, pokud nepřesáhne 3 měsíce. Po uplynutí této doby mohou ztratit své chuťové vlastnosti, což se může projevit i na jejich struktuře. Před zmrazením je třeba je pevně zabalit do plastových nádob nebo sáčků se zipem.
Co nelze zmrazit?
K zmrazení nejsou vhodné zejména vařená vejce. Po rozmrazení jsou gumová. Z škrobnatých produktů, jako jsou těstoviny, rýže a brambory, se po rozmrazení stane kaše – ztrácejí chuť a konzistenci. Jogurty, mléko, smetana, měkké a čerstvé sýry, stejně jako majonéza nebo omáčky, také ztrácejí svou konzistenci.
K mražení nejsou vhodné ani ovoce a zelenina s vysokým obsahem vody. Nápoje v skleněných lahvích by se neměly mrazit, protože teplota může způsobit jejich prasknutí. Šťávy se po rozmrazení mohou rozvrstvit.