Přeskočit na obsah

Ani mouka, ani smetana. Kuchař zahušťuje omáčky pouze tímto způsobem

Při přípravě voňavého ragú nebo omáčky k večeři někdy potřebujeme omáčku zahustit. Místo mouky nebo smetany, které mohou ovlivnit chuť jídla, však stojí za to použít některé oblíbené zeleniny. Tento způsob doporučuje kuchař. Zjistěte, čím omáčku zahustit.

Mnoho lidí zahušťuje omáčku smetanou nebo moukou. Můžeme to však udělat jinak, což umožní odhalit hloubku chuti připraveného ragú nebo jiného jídla. Stačí použít určitou zeleninu, která se obvykle nachází v kuchyni každého z nás. Díky tomu snadno a efektivně změníme strukturu omáčky přirozeným způsobem.

Co použít k zahuštění omáčky?

Ani mouka, ani smetana. Kuchař zahušťuje omáčky pouze tímto způsobem

Nejčastěji k zahuštění omáčky používáme mouku nebo smetanu. Tyto ingredience však mohou změnit chuť jídla a navíc, pokud je nesprávně smícháme, vytvoří se nechutné hrudky. Kromě toho mouka i smetana zvyšují kalorickou hodnotu jídla, což je důležité pro lidi, kteří drží dietu. Navíc smetana může zmírnit masovou chuť ragú a zbavit ho hloubky chuti.

Proto při hledání alternativ, které nám umožní zahustit připravenou omáčku, stojí za to inspirovat se radou kuchaře. Ten doporučuje místo výše uvedených zahušťovadel použít cibuli.

Ukázalo se, že dlouhé vaření vede k tomu, že tato zelenina se rozpadá a přirozeně zahušťuje pokrm, zároveň mu dodává hlubokou chuť. Jedná se tedy o velmi jednoduché řešení, které zlepší naše jídlo, ale nezbaví ho struktury ani chuti.

Ani mouka, ani smetana. Kuchař zahušťuje omáčky pouze tímto způsobem

Jak použít cibuli k zahuštění omáčky? Postupujte takto

Aby však cibule účinně zahustila ragú nebo jinou omáčku, kterou připravujeme, musíme ji správně použít. Nejprve je nutné použít velké množství cibule, kterou je třeba nakrájet na jemno. Nejlepší je dusit ji spolu s masem od začátku vaření, protože pak může postupně rozvinout své zahušťovací vlastnosti.

Postupem času, v průběhu vaření, cibule začne postupně uvolňovat pektiny a cukry, až se nakonec rozpadne. Právě díky tomu bude naše omáčka hustá a zároveň mírně sladká, ale zachová si svou hlubokou chuť. Doporučuje se přidat na 1 kg masa nejméně 0,5 kg cibule.

Pokud chceme získat omáčku s naprosto hladkou texturou, po uvaření ragú můžeme část omáčky smíchat s cibulí. Díky tomu získáme ještě hladší konzistenci. Obvykle se však požadovaného efektu dosáhne již při delším dušení pokrmu.

Volitelně můžeme osmažit cibuli na samostatné pánvi a poté ji rozmixovat v mixéru do hladkého pyré a teprve poté přidat do omáčky. Cibulové pyré přidávejte až na konci vaření a vše společně prohřejte, aby se chutě dobře promíchaly.