Přeskočit na obsah

To je nejlepší maso, jaké jsem kdy jedla. Vařím ho každý týden v neděli. Je lepší než klasické kotlety.

Co udělat s kousky vepřového masa? Místo klasických kotlet můžete maso upéct v troubě pod zeleninovo-sýrovou krustou. Výsledkem je šťavnaté, voňavé jídlo, které potěší celou rodinu a skvěle se hodí na speciální oběd.

Vepřovou kýtu v kouscích si nejčastěji spojujeme s obalovanými kotletami nebo dušeným masem v omáčce. Je to klasika, kterou znají a milují všichni, ale někdy stojí za to vyzkoušet něco nového. Verze pod peřinou, také nazývaná „deka“, je vynikající alternativou. Jedná se o maso pečené v troubě pod vrstvou zeleniny, sýra a majonézy. Díky tomu je šťavnaté a získává jedinečnou chuť a aroma, které v tradičních kotletách marně hledáte.

To je nejlepší maso, jaké jsem kdy jedla. Vařím ho každý týden v neděli. Je lepší než klasické kotlety.

Vepřová kýta pod pokličkou z trouby. Maso obalené zeleninou a zlatavým sýrem

Šťavnatá pečená vepřová kýta – jídlo, které zaujme svým vzhledem, ale také překvapí svou chutí. Zelenina je nakrájená na jemno a osmažená, díky čemuž vznikne aromatická omáčka, a sýr a majonéza dodávají pokrmu krémovou konzistenci. Je to skvělý způsob, jak využít maso v netradiční variantě.

Ingredience:

  • 900 g vepřové kýty (asi 12 kusů),
  • 3 cibule,
  • 2 mrkve,
  • pórek (bílá část),
  • 2 červené papriky,
  • 200 g žampionů,
  • cuketa,
  • 2 stroužky česneku,
  • 400 g nakrájených rajčat nebo 300 ml rajčatového protlaku,
  • 3 lžíce rajčatového koncentrátu,
  • 200 g strouhané mozzarelly,
  • 150 g žlutého sýra (např. gouda),
  • 6 lžic majonézy,
  • 4 lžíce olivového nebo rostlinného oleje,
  • čajová lžička oregana,
  • čajová lžička bazalky,
  • čajová lžička sladké papriky,
  • polovina čajové lžičky pálivé papriky,
  • sůl a pepř podle chuti,
  • hrst čerstvé petrželky na posypání.

To je nejlepší maso, jaké jsem kdy jedla. Vařím ho každý týden v neděli. Je lepší než klasické kotlety.

Při jaké teplotě péct vepřovou kotletu pod pokličkou? Tak dosáhnete ideální šťavnatosti

Vepřovou kýtu je nejlepší péct při teplotě 180 °C, díky čemuž bude maso šťavnaté a vrstva zeleniny a sýra se stihne perfektně zapéct. Příliš vysoká teplota může sýr spálit. Pečeme asi 40 minut, a pokud chceme, aby byl povrch mírně křupavý a dozlatova upečený, zapneme na posledních 5 minut funkci grilu.

Způsob přípravy:

  1. Vepřovou kýtu nakrájejte na kousky o tloušťce asi 1 cm. Lehce naklepte kladivem, posypte solí, pepřem a sladkou paprikou. Nechte chvíli odležet.
  2. Cibuli, mrkev, pórek, papriku, cuketu a žampiony nakrájejte na jemno (nejlépe v mixéru). Česnek protlačte lisem.
  3. Na velké pánvi rozehřejte olivový olej, osmažte cibuli a mrkev. Poté přidejte pórek, papriku, žampiony a cukety. Smažte vše několik minut, dokud zelenina nezměkne a nezíská aroma.
  4. Přidejte česnek, rajčata z konzervy, koncentrát a koření: oregano, bazalku, sladkou a pálivou papriku. Vařte 10-15 minut, dokud omáčka nezhoustne. Dochutíme solí a pepřem.
  5. Do žáruvzdorné misky vyložíme plátky vepřového masa a potřeme je majonézou. Na každý plátek dáme porci zeleninové omáčky, posypeme strouhanou mozzarellou a žlutým sýrem.
  6. Vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte 35-40 minut. Na konci zapněte gril, aby se sýr dozlatova upečel.
  7. Před podáváním posypte čerstvou petrželkou. Šašlik pod polštářkem se skvěle hodí k květákovému pyré, pečeným bramborám nebo těstovinám.