Tuňák je jednou z nejoblíbenějších ryb. Díky obsahu snadno stravitelných bílkovin, vitamínů skupiny B a nenasycených mastných kyselin omega-3 je důležitou součástí vyvážené stravy. Jaké další vlastnosti má tuňák a v jaké formě je tato ryba nejzdravější? Odpovídáme.
Tuňák je ryba ceněná pro své chuťové vlastnosti a obsah prospěšných látek.
Obsah:
- Tuňák je bohatý na vitamín B3
- Jaké další vlastnosti má tuňák?
- V jaké formě je tuňák nejzdravější?
Tuňák je bohatý na vitamín B3
Tuňák obecný je ryba z čeledi makrelovitých. Tento druh se vyskytuje v mnoha částech světa, hlavně v mírných a tropických vodách Atlantského, Tichého a Indického oceánu. Díky svým chuťovým vlastnostem a obsahu cenných živin je tuňák důležitou součástí stravy lidí po celém světě.
Tuňák obsahuje vitamíny a minerály, jako je selen, draslík, hořčík, fosfor, vitamín E, vitamín D a vitamíny skupiny B. Za zmínku stojí vysoký obsah životně důležitého vitamínu B3 (niacinu), jehož správný příjem má pozitivní vliv na funkci nervového systému a stav pokožky. Tato látka je fantastickou podporou pro mozek, protože zlepšuje koncentraci a paměť.
Jaké další vlastnosti má tuňák?
Bohatost vitamínů a minerálů není jedinou výhodou tuňáka. Tato ryba se vyznačuje nízkým obsahem kalorií (asi 110-130 kcal na 100 g) a vysokým obsahem bílkovin (v průměru 26-27 g na 100 g). Je třeba poznamenat, že nutriční hodnota se může lišit v závislosti na druhu tuňáka a konkrétním produktu. Například konzervovaný tuňák v oleji může obsahovat více kalorií než tuňák ve vlastní šťávě.
Při popisu prospěšných vlastností tuňáka nelze opomenout omega-3 mastné kyseliny, které jsou v této rybě obsaženy. Tyto tuky mají pozitivní vliv na kardiovaskulární systém, podporují činnost nervového systému, snižují zánětlivé procesy a mohou pomoci v boji proti onemocněním kloubů.
V jaké formě je tuňák nejzdravější?
Největší množství zdraví prospěšných živin obsahuje čerstvý tuňák. Mnoho lidí však dává přednost konzervovanému tuňákovi v plechovkách, který je ideálním doplňkem salátů, těstovinových pokrmů a dokonce i sendvičů. V obou případech je třeba věnovat pozornost tomu, zda má produkt certifikát MSC, který potvrzuje, že ryba byla ulovena v rámci udržitelného rybolovu.
Je třeba si uvědomit, že tuňák je poměrně velká ryba. Z tohoto důvodu má značnou schopnost akumulovat rtuť ve svém mase. Proto je vhodné volit tuňáka bonito – jedná se o menší druh, který se vyznačuje nižším obsahem škodlivých látek. To však nic nemění na skutečnosti, že těhotné ženy a děti by měly konzumaci této ryby omezit.