Přeskočit na obsah

Místo vody do těsta přidávám oblíbený nápoj. Palačinky potěší svou chutí

Těsto na palačinky je těsto, do kterého se tradičně přidává mléko a voda. Vodu jsem nahradila něčím úplně jiným. Výsledek? Geniální těsto na sladké náplně.

Jedná se o palačinky z nealkoholického piva typu radler, tedy nápoje s příchutí citronu nebo limetky. Výsledek je překvapivě chutný: hotové palačinky jsou jemně sladké s příjemnou citrusovou příchutí. Těsto je zároveň nadýchané a pružné.

Jak připravit sladké palačinky na pivu?

Místo vody do těsta přidávám oblíbený nápoj. Palačinky potěší svou chutí

Těsto na palačinky s pivem není žádná novinka: je to oblíbený způsob, jak palačinkám dodat zajímavější chuť. Nejčastěji se však tradiční pivo přidává do slaných palačinek. Školy se liší: někteří ho přidávají místo mléka, jiní jím nahrazují vodu.

Rozhodla jsem se použít tento trik na sladké palačinky, proto jsem vzala nealkoholické pivo typu radler s příchutí citronu (ale skvěle se hodí i limetkové nebo grepové). Pivo jsem přidala do těsta místo vody. Nechtěla jsem se vzdát mléka, protože palačinky díky němu jsou jemné a těsto má po smažení správnou konzistenci.

Do těsta vždy přidávám trochu oleje. Pokud máte dobrou pánev, můžete tyto palačinky smažit bez dalšího tuku (pánev musí být dobře rozpálená).

Recept: Palačinky na pivu

Chutné palačinky s citrusovou příchutí.

Ingredience

  • 200 g mouky
  • 250 ml mléka
  • 250 ml radleru
  • 3 vejce
  • 2 lžíce řepkového oleje
  • špetka soli

Místo vody do těsta přidávám oblíbený nápoj. Palačinky potěší svou chutí

Způsob přípravy

  1. Příprava těstaVšechny ingredience na těsto důkladně promíchejte a nechte těsto 20-30 minut odležet.
  2. Smažení palačinekPalačinky smažte na dobře rozpálené pánvi z obou stran. V případě potřeby můžete pánev lehce potřít olejem.

S čím se palačinky na pivu jedí?

Palačinky podle tohoto receptu můžete podávat s jakoukoli sladkou náplní. Já je mám nejraději ve dvou variantách: buď se sýrem (do tvarohu přidám hustý jogurt, med a nutně trochu citronové kůry), nebo s jablky (nakrájená jablka osmažím na pánvi s máslem, medem a skořicí).

Samozřejmě to nejsou jediné varianty a vyzývám vás, abyste si vytvořili své vlastní sladké kompozice. Tyto palačinky můžete podávat s oblíbeným džemem nebo marmeládou, nebo s oblíbeným čokoládovo-ořechovým krémem. Sladké palačinky jsou velmi univerzální pokrm: mohou být snídaní, obědem, večeří i dezertem. Zde je vše povoleno.