Přeskočit na obsah

Maďarské palačinky jsem jedla v Budapešti. Teď je vařím pro svou rodinu, protože jsou chutnější než ty naše.

V Budapešti najdete spoustu kulinářských skvostů, ale maďarské palačinky, neboli palacinky, zaujímají v mé paměti zvláštní místo. Jemné těsto, voňavá náplň z ořechů, rozinek a pomerančové kůry a hustá, sametová čokoládová omáčka – to je kombinace, na kterou si zvyknete už po prvním soustu.

Neprozradím vám tajemství kultovní maďarské restaurace Gundel, protože tento recept je pečlivě střeženým tajemstvím, ale ukážu vám, jak doma vytvořit chuť, která se v ničem neliší od originálu.

Maďarské tyčinky jsou rozhodně něco víc než jen obyčejné palačinky s marmeládou nebo sýrem. V originále se podávají jako dezert s náplní z mletých vlašských ořechů ochucených skořicí. To vše je završeno čokoládovou omáčkou na bázi žloutků – hustou, sametovou a lehce aromatickou.

Maďarské palačinky jsem jedla v Budapešti. Teď je vařím pro svou rodinu, protože jsou chutnější než ty naše.

Jak připravit maďarské palačinky?

Samotná příprava palačinek se neliší od té, kterou dobře znáte, ale tajemství spočívá ve dvou prvcích: dobře vyšlehaném těstě díky sodovce a náplni, kterou je třeba trochu připravit, aby se chutě spojily.

Pamatujte, že nesmíte zkracovat dobu odležení těsta – těchto 30 minut je opravdu důležitých, protože palačinky budou jemnější. Na omáčku použijte kvalitní hořkou čokoládu, protože právě ona určuje konečný výsledek.

Recept na maďarské palačinky

Ingredience:

Těsto:

  • 2 šálky pšeničné mouky
  • 2 vejce
  • 1 šálek mléka
  • strouhaná kůra z 1 citronu
  • 2 lžíce vanilkového cukru
  • 150 ml perlivé vody
  • špetka soli

Náplň:

  • ½ šálku smetany
  • 200 g mletých vlašských ořechů
  • 150 g moučkového cukru
  • ¼ lžičky skořice
  • 3 lžíce rozinek
  • 75 g kandované pomerančové kůry

Omáčka:

  • 2 žloutky
  • 20 g másla
  • 150 g hořké čokolády
  • 2 lžíce kakaa
  • špetka soli

Postup

Maďarské palačinky jsem jedla v Budapešti. Teď je vařím pro svou rodinu, protože jsou chutnější než ty naše.

  1. Ve velké míse smíchejte mouku, vejce, vanilkový cukr a citronovou kůru. Přidejte sůl a znovu promíchejte, aby nevznikly hrudky.
  2. Přilijte mléko, pečlivě promíchejte ingredience a poté přidejte sodovou vodu. Těsto nechte 30 minut odležet.
  3. Rozpalte pánev a smažte tenké palačinky dozlatova, mělo by jich být asi 10.
  4. Připravte náplň: v hrnci zahřejte smetanu. Přidejte ořechy, moučkový cukr, skořici, rozinky a pomerančovou kůru. Promíchejte a vařte na mírném ohni 5 minut. Nechte vychladnout.
  5. Nakládejte náplň na palačinky, stočte je nebo složte do obálek.
  6. Připravte omáčku: rozlámejte čokoládu a rozpusťte ji v hrnci s máslem. Přidejte kakao a špetku soli, míchejte, dokud nevznikne homogenní hmota.
  7. Žloutky rozšlehejte v samostatné misce a tenkým proudem přilijte do horké, ale ne vroucí čokoládové hmoty, za stálého míchání.
  8. Palacinky polijte omáčkou a ihned podávejte.

Možné změny v receptu

Rozinky můžete vynechat nebo nahradit sušenými brusinkami. Místo vlašských ořechů můžete použít lesní ořechy a pro silnější aroma nahradit skořici kořením na zázvorové sušenky nebo kardamomem. Čokoládovou omáčku můžete připravit i z mléčné čokolády, ale bude sladší a méně výrazná.

Jak podávat maďarské palačinky?

Nejlépe chutnají mírně teplé, s omáčkou polité přímo před podáváním. Můžete je posypat trochou moučkového cukru nebo ozdobit tenkou kůrou z pomeranče. Pro elegantní dezert je vhodné je naskládat na velký talíř a polévat omáčkou tak, aby lehce stékala po stranách.