Přeskočit na obsah

Křupejte místo chipsů. Snižují hladinu cukru, zlepšují paměť a také pomáhají zhubnout

Pokud máte chuť na křupavou svačinku, vynechte nezdravé chipsy a dejte přednost lyofilizovanému ovoci. Navíc ho můžete přidat do mnoha pokrmů, zejména do snídaně. Co je to lyofilizace, jaká je nutriční hodnota sušeného ovoce a k čemu se dá použít? Vysvětlíme vám to.

Obsah:

  • Co je to lyofilizace?
  • Lyofilizované ovoce – je zdravé?
  • Jak připravit lyofilizované ovoce?
  • K čemu se dá lyofilizované ovoce použít?

Křupejte místo chipsů. Snižují hladinu cukru, zlepšují paměť a také pomáhají zhubnout

Co je lyofilizace?

Lyofilizace je metoda sušení potravin, při které se pomocí snížené teploty a sníženého tlaku odstraní rozpouštědlo (voda). Tato metoda se také nazývá „sublimační sušení“. Tato technika našla uplatnění zejména během druhé světové války, kdy se lyofilizované produkty přidávaly do vojenských přídělů.

Co lze lyofilizovat? Mezi produkty, které lze tímto způsobem sušit, patří mimo jiné ovoce (např. jahody, borůvky, maliny, banány), nápoje (např. mléko, káva) a maso.

Jsou lyofilizované ovoce zdravé?

Proces lyofilizace ovoce umožňuje zachovat jeho cenné výživové vlastnosti. Obsahuje vitamíny, minerály a antioxidanty. Ve svém složení má polyfenoly, které mohou snižovat hladinu cukru v krvi a zlepšovat kognitivní funkce, například díky příznivému vlivu na paměť. Jsou také dobrým zdrojem vlákniny, která zlepšuje činnost střev a zajišťuje pocit sytosti (čímž zabraňuje snackování a pomáhá shodit nadbytečná kila). Kromě toho se lyofilizované ovoce vyznačuje delší trvanlivostí. Je méně náchylné ke zkažení a mnohem pohodlnější při přepravě.

Je třeba zdůraznit, že lyofilizace ovoce vede k významné koncentraci přirozeně obsažených složek. To znamená, že v menší porci obsahují více sacharidů a kalorií než čerstvé ovoce. Ve 100 g lyofilizovaných jahod je asi 330 kcal, proto i když jsou lyofilizované ovoce zdravé, neměly by se konzumovat v nadměrném množství. Pamatujte také, že byste měli vybírat lyofilizované ovoce dobré kvality, které obsahuje pouze přírodní cukry přítomné v ovoci.Jak připravit lyofilizované ovoce?

Křupejte místo chipsů. Snižují hladinu cukru, zlepšují paměť a také pomáhají zhubnout

Jak připravit lyofilizované ovoce?

Lyofilizace ovoce v domácích podmínkách vyžaduje použití speciálního zařízení. Cena takového zařízení se obvykle pohybuje v řádu několika, až několika desítek tisíc zlotých. Proto je mnohem lepší variantou nákup lyofilizovaného ovoce v obchodě. Při výběru produktů tohoto typu je třeba věnovat pozornost tomu, zda neobsahují zbytečné přísady, například ve formě přidaného cukru.

V domácích podmínkách se můžete rozhodnout pro tradiční sušení ovoce v troubě. Tento proces by měl probíhat při teplotě 50-70 stupňů Celsia. Sušení v troubě obvykle trvá několik hodin.

K čemu lze lyofilizované ovoce použít?

Lyofilizované ovoce je vhodné konzumovat jako zdravou svačinu. Tyto produkty jsou mnohem lepší volbou než chipsy, které obsahují škodlivé tuky a značné množství soli. K čemu lze lyofilizované ovoce použít? Tyto produkty je vhodné přidávat do ovesné kaše, jogurtů, snídaňových cereálií, granoly nebo müsli.

Jak již bylo zmíněno, lyofilizované ovoce se vyznačuje vysokou koncentrací živin. Proto obsahují v menším množství mnoho kalorií a cukru. To znamená, že je lepší je konzumovat v mírném množství a považovat je hlavně za doplněk k jídlům (i když nic nebrání tomu, abyste si jako rychlou svačinku dali malou hrst lyofilizovaných jahod nebo banánů).