Bujón je absolutně klasické jídlo pro víkendové obědy, rodinné oslavy a babiččinu kuchyni. Výběr vhodného masa v něm hraje důležitou roli. V tomto receptu však nejde jen o kuře nebo hovězí maso.
Bujón je klasikou české kuchyně.
Když se z kuchyně line vůně bujónu, všichni netrpělivě čekají na svou porci. Základem bujónu je velké množství čerstvé zeleniny, správně vybrané maso a dlouhá doba vaření. Pokud se zeleninou není žádný problém, masová náplň vyvolává diskuse. Venkovská kuřata nebo směs různých druhů masa? Nebo je hovězí nejlepší volba?
V mé domácnosti však do hrnce neskončí jen kuřata. Přidávám také droby. Dnes je mnoho lidí vyhýbá, ale dříve se „pětina“ pravidelně objevovala na stolech. Tento vývar se žaludky, srdíčky a játry překvapí komplexní, sytou chutí. Navíc nestojí majlant, protože droby jsou stále nejlevnější částí kuřete nebo krůty. Díky nim získává vývar jedinečnou, sytou chuť a maso je neobvykle jemné a šťavnaté.
Vývar z droby
Droby, uvařené spolu s porcí kuřete a zeleniny, se skvěle hodí jako základ pro vývar. V hrnci také nesmí chybět lusiostok, který mu dodává charakteristickou vůni. Díky této jedné ingredienci nebude vývar potřebovat bujónové kostky ani umělá tekutá koření.
Vedlejší produkty ze polévky můžete klidně sníst nebo rozemlít spolu s kuřecím masem a zeleninou a připravit z nich náplň do knedlíků nebo krokety.
Ingredience:
- 2 kuřecí stehna,
- 1 krůtí krk,
- 150 g krůtí nebo kuřecí játra,
- 350-400 g kuřecích srdíček,
- 350-400 g kuřecích žaludků,
- 5 mrkví,
- polovina celeru,
- 1 malá cibule
- 2 petrželky,
- 1 cibule
- čerstvý bobkový list,
- petrželová nať,
- 2-3 bobkové listy,
- 5-6 hřebíčků,
- 1 plochá čajová lžička pepře,
- sůl podle chuti.
Způsob přípravy:
- Kuřecí stehna, krůtí krky a všechny droby umyjte a vložte do velkého hrnce.
- Maso zalijte studenou vodou tak, aby bylo zcela ponořené. Přidejte bobkový list, bobkový lístek a pepř v semínkách. Přiveďte k varu a poté snižte teplotu na minimum.
- Odstraňte pěnu, která se tvoří na povrchu.
- Očistěte mrkev, celer, pórek a petržel.
- Osmažte cibuli na ohni. Můžete ji osmažit na hořáku nebo na suché pánvi, dokud nezíská tmavou barvu.
- Přibližně 30 minut po začátku vaření masa přidejte do hrnce nakrájenou zeleninu, umytou zeleninu a osmaženou cibuli.
- Vařte na mírném ohni pod pokličkou nejméně 2 hodiny.
- Na konci vaření přidejte sůl podle chuti.