Je to už naše národní zvláštnost, že k jídlům z dob Československa máme nostalgický vztah. Koneckonců, pro mnohé je to návrat k vzpomínkám z dětství nebo mládí. Jednoduchá smažená klobása s cibulí a oblíbenou omáčkou z konzervy byla lahůdkou, na kterou se všichni těšili.
Smažená klobása s cibulí a kečupem
Klobása nakrájená na plátky, osmažená s cibulí a kečupem – jídlo, na které nezapomenete. Navíc se nyní vrací do módy a prodává se dokonce v food truckách, často v kombinaci s belgickými hranolky. Možná se omáčky staly rafinovanějšími, někdy se objevují fantazijní přísady, ale v podstatě chuť zůstala stejná – rajčatová a sladkokyselá.
Jaké přílohy se podávají k klobásám z bývalé Československé republiky?
V dobách nedostatku jsme se museli spokojit s cibulí a sklenicí kečupu, který jsme si často připravovali sami. Cibule jsme nešetřili, protože jí bylo dostatek – často jí bylo na pánvi víc než klobás. Ti, kteří měli rodinu na vesnici, se nemuseli starat o dodávky masa, ostatní vymýšleli nejrůznější způsoby, jak sehnat něco dobrého k obědu nebo večeři.
Nyní můžete fantazírovat s přísadami. Základy již znáte – obyčejná klobása, cibule a kečup. K tomu můžete přidat sladkou nebo ostrou mletou papriku, lžičku sarepské hořčice a pokud máte chuť na čerstvé bylinky, vyberte si oregano nebo petržel.
Recept na smažené klobásky v kečupu
Klobásky podávejte s plátkem chleba (jako za starých časů) nebo s hranolky – v modernějším stylu.
Ingredience:
- 0,5 kg šlenkské nebo běžné klobásy,
- 2 cibule,
- 200 g kečupu,
- olej na smažení,
- sůl, pepř podle chuti.
Způsob přípravy:
- Klobásu nakrájejte na kolečka. Cibuli oloupejte a nakrájejte na půlkroužky.
- Na pánvi rozehřejte olej a osmažte cibuli.
- Poté přidejte klobásky a smažte do zlatova.
- Přidejte kečup, promíchejte a smažte ještě 3–4 minuty.
- Dochuťte solí a pepřem podle chuti.