Mini zapékané brambory se sýrem jsou sice jednoduché na přípravu, ale chutnají skvěle. Podávám je jako rychlý oběd nebo jako předkrm s různými přílohami. Zkuste si je podle receptu.
Jsou dny, kdy máte chuť na něco sytého, ale zároveň jednoduchého na přípravu. Pak vezmu vařené brambory, žlutý sýr a vejce. Z těchto tří jednoduchých ingrediencí připravím mini zapékané brambory s úžasnou chutí.
Jak připravit mini zapékané brambory se sýrem?
Příprava mini zapékaných brambor se sýrem je jednoduchá a nenáročná. Základem pokrmu jsou vařené brambory (nejlépe kulinářského typu A nebo B, které nejsou moučnaté a nerozpadají se na malé kousky). Pro mini zapékané pokrmy se skvěle hodí jak čerstvě uvařené, vychladlé brambory, tak i brambory, které zbyly z včerejší večeře.
Brambory smíchám s rozšlehanými vejci a sýrem, dochutím a poté přeložím do vymazané formy na muffiny (podle chuti – do formiček na zapékané pokrmy) a zapékám, dokud vejce neztuhnou a sýr se nerozpustí.
Mini zapékané brambory se sýrem
Ingredience
- 6 středních brambor
- 200 g strouhaného sýra
- 4 velká vejce
- 1 čajová lžička bylinkového pepře
- 1 čajová lžička oregana
- sůl a pepř
Dále
- lístky bazalky na ozdobu
Postup
Příprava zapékané směsi. Brambory oloupejte a uvařte do poloměkka v osolené vroucí vodě. Uvařené brambory sceďte, nechte okapat a vychladnout. Vychladlé brambory nakrájejte na malé kousky a dejte do misky. Posypte solí a čerstvě mletým pepřem, bylinkovým pepřem a rozdrceným oreganem. Přidejte rozšlehaná vejce a nastrouhaný sýr (do vajec můžete přidat také trochu smetany, přírodního jogurtu nebo zakysané smetany). Ingredience opatrně promíchejte, aby se kousky brambor nerozmačkaly.
Pečení. Formu na muffiny potřete tenkou vrstvou másla a naplňte bramborovou směsí s přísadami. Tip: můžete vynechat máslo a formu vyložit papírovými košíčky nebo použít formy s nepřilnavým povrchem. Pečte při teplotě 180 stupňů Celsia (horní a dolní topení, bez horkého vzduchu) po dobu 15-20 minut – vaječná hmota by měla ztuhnout a sýr se opéct.
Jak podávat mini zapékané brambory se sýrem?
Mini zapékané brambory se sýrem se nejlépe podávají ihned po upečení. Podávám je jako teplou předkrm a přílohu k různým pokrmům, ozdobené lístky bazalky. Jejich chuť se skvěle hodí zejména k:
- studeným a teplým omáčkám (například česnekové omáčce, jogurtové omáčce, salsové omáčce, houbové omáčce, rajčatové omáčce, smetanové omáčce s bylinkami);
- smaženým a dušeným masem (např. hovězí a vepřová játra, kuřecí rolky, vepřové rolky, ragú se zeleninou);
- zeleninovým ragú (např. maďarské lečo);
- saláty a syrovou zeleninou (např. koktejlové rajčata s cibulí, bazalkou a olivovým olejem, salát z rukoly, listového špenátu a pečených řep, salát se smaženým kuřetem).
Další ingredience pro mini zapékané brambory se sýrem
Chuť vydatné svačiny a doplňku k různým pokrmům můžete obohatit přidáním například:
- nakrájené a opečené slaniny, šunky, klobásy, kabanos;
- čerstvou zeleninu (petržel, kopr, česnek, šalotka, koriandr, oregano, tymián, rozmarýn),
- sušená rajčata,
- vařené nebo pečené kuře ze včerejšího oběda,
- zeleninu (mrkev, paprika, pórek, cibule, česnek, brokolice, cuketa, špenátové listy),
- sýr gorgonzola, sýr feta.