Přeskočit na obsah

Smíchejte tři ingredience a dejte do formy na muffiny. Skvělá předkrm nebo lehká svačina.

Mini zapékané brambory se sýrem jsou sice jednoduché na přípravu, ale chutnají skvěle. Podávám je jako rychlý oběd nebo jako předkrm s různými přílohami. Zkuste si je podle receptu.

Jsou dny, kdy máte chuť na něco sytého, ale zároveň jednoduchého na přípravu. Pak vezmu vařené brambory, žlutý sýr a vejce. Z těchto tří jednoduchých ingrediencí připravím mini zapékané brambory s úžasnou chutí.

Smíchejte tři ingredience a dejte do formy na muffiny. Skvělá předkrm nebo lehká svačina.

Jak připravit mini zapékané brambory se sýrem?

Příprava mini zapékaných brambor se sýrem je jednoduchá a nenáročná. Základem pokrmu jsou vařené brambory (nejlépe kulinářského typu A nebo B, které nejsou moučnaté a nerozpadají se na malé kousky). Pro mini zapékané pokrmy se skvěle hodí jak čerstvě uvařené, vychladlé brambory, tak i brambory, které zbyly z včerejší večeře.

Brambory smíchám s rozšlehanými vejci a sýrem, dochutím a poté přeložím do vymazané formy na muffiny (podle chuti – do formiček na zapékané pokrmy) a zapékám, dokud vejce neztuhnou a sýr se nerozpustí.

Mini zapékané brambory se sýrem

Ingredience

  • 6 středních brambor
  • 200 g strouhaného sýra
  • 4 velká vejce
  • 1 čajová lžička bylinkového pepře
  • 1 čajová lžička oregana
  • sůl a pepř

Dále

  • lístky bazalky na ozdobu

Postup

Smíchejte tři ingredience a dejte do formy na muffiny. Skvělá předkrm nebo lehká svačina.

Příprava zapékané směsi. Brambory oloupejte a uvařte do poloměkka v osolené vroucí vodě. Uvařené brambory sceďte, nechte okapat a vychladnout. Vychladlé brambory nakrájejte na malé kousky a dejte do misky. Posypte solí a čerstvě mletým pepřem, bylinkovým pepřem a rozdrceným oreganem. Přidejte rozšlehaná vejce a nastrouhaný sýr (do vajec můžete přidat také trochu smetany, přírodního jogurtu nebo zakysané smetany). Ingredience opatrně promíchejte, aby se kousky brambor nerozmačkaly.

Pečení. Formu na muffiny potřete tenkou vrstvou másla a naplňte bramborovou směsí s přísadami. Tip: můžete vynechat máslo a formu vyložit papírovými košíčky nebo použít formy s nepřilnavým povrchem. Pečte při teplotě 180 stupňů Celsia (horní a dolní topení, bez horkého vzduchu) po dobu 15-20 minut – vaječná hmota by měla ztuhnout a sýr se opéct.

Jak podávat mini zapékané brambory se sýrem?

Mini zapékané brambory se sýrem se nejlépe podávají ihned po upečení. Podávám je jako teplou předkrm a přílohu k různým pokrmům, ozdobené lístky bazalky. Jejich chuť se skvěle hodí zejména k:

  • studeným a teplým omáčkám (například česnekové omáčce, jogurtové omáčce, salsové omáčce, houbové omáčce, rajčatové omáčce, smetanové omáčce s bylinkami);
  • smaženým a dušeným masem (např. hovězí a vepřová játra, kuřecí rolky, vepřové rolky, ragú se zeleninou);
  • zeleninovým ragú (např. maďarské lečo);
  • saláty a syrovou zeleninou (např. koktejlové rajčata s cibulí, bazalkou a olivovým olejem, salát z rukoly, listového špenátu a pečených řep, salát se smaženým kuřetem).

Smíchejte tři ingredience a dejte do formy na muffiny. Skvělá předkrm nebo lehká svačina.

Další ingredience pro mini zapékané brambory se sýrem

Chuť vydatné svačiny a doplňku k různým pokrmům můžete obohatit přidáním například:

  • nakrájené a opečené slaniny, šunky, klobásy, kabanos;
  • čerstvou zeleninu (petržel, kopr, česnek, šalotka, koriandr, oregano, tymián, rozmarýn),
  • sušená rajčata,
  • vařené nebo pečené kuře ze včerejšího oběda,
  • zeleninu (mrkev, paprika, pórek, cibule, česnek, brokolice, cuketa, špenátové listy),
  • sýr gorgonzola, sýr feta.