Vývar není jen polévka, je to naše kulturní dědictví – postaví vás na nohy po bezesné noci, dodá sílu při nemoci a především spojuje u společného stolu. V mnoha domácnostech se polévka s vývarem pravidelně objevuje na stole každou neděli. A slova chvály na chuť polévky působí na hostitele jako balzám na duši. Není divu, že jakákoli rada, která může zlepšit chuť vývaru, je ceněna na váhu zlata.
Vývar je ještě chutnější a sytější
Ačkoli tento způsob není vhodný pro zeleninové vývary, v případě vývaru dává mimořádně dobré výsledky. Jak zlepšit chuť polévky připravené z masa? Stačí přidat ocet, který z kostí a chrupavek vytáhne ještě více chuti. Je to proto, že kyselina octová rozpouští chrupavkovou tkáň a minerální látky, což urychluje tvorbu želatiny. Díky tomu je polévka hustší a bohatší na živiny.
Jaký ocet přidat do vývaru?
Typ octa není příliš důležitý – můžete použít lihový, vinný nebo jablečný ocet. Jeho chuť v polévce nebude cítit, pokud přidáte 1 lžíci na velký hrnec vývaru (asi 5 litrů). Pouze balsamico ocet může kvůli své tmavé barvě ovlivnit vzhled polévky.
Několik praktických rad
Nejlepší je přidat 1 lžíci na konci vaření, když jsou všechny ingredience již v hrnci a vývar se vaří na mírném ohni. Ocet z masa a kostí vytáhne veškerou zbývající chuť.
Pokud si nejste jisti, kolik octa bude vhodné přidat, začněte s malou lžičkou, promíchejte a po několika minutách ochutnejte vývar. V případě potřeby přidejte ještě jednu lžičku octa. Před podáváním posypte vývar čerstvými bylinkami, jako je kopr, koriandr nebo petržel.