Přeskočit na obsah

Moje babička  dělala šťávu z arónie bez náznaku hořkosti. Místo třešňových listů přidávala další ingredienci

Arónie je nespornou královnou srpnových a zářijových zásob. Jedná se o jedinečné ovoce, které již na keři okouzluje svou sytě tmavě modrou barvou bezhvězdné noci, ale teprve po zpracování plně rozvine své křídla. Někteří se bojí jeho trpké chuti, ale já mám osvědčený recept na šťávu, který se v mé rodině používá z generace na generaci.

Hloubka barvy a aroma tohoto džusu svedou i skeptiky arónie. Stačí jedna jednoduchá ingredience, kterou lze koupit v každém obchodě se zeleninou nebo supermarketu, aby se zcela odstranila trpká chuť a zdůraznilo se to nejlepší z tmavě modrých kuliček. Jedná se o běžný citron a pomeranč.

Dodávají mu citrusové tóny, které podtrhují přirozenou sladkost arónie a zároveň zajišťují sladkokyselou rovnováhu. Šťáva z arónie, správně uzavřená v sklenicích nebo lahvích, vydrží celou zimu – budete ji mít vždy po ruce jako přísadu do čaje a dezertů.

Moje babička  dělala šťávu z arónie bez náznaku hořkosti. Místo třešňových listů přidávala další ingredienci

Jak připravit arónii na šťávu?

Vyberte velmi zralé plody, které mají maximální sladkost. Měly by být téměř černé barvy. Než plody sundáte z větví, omyjte všechny hrozny pod tekoucí studenou vodou. Po odtržení stopek začnou plody vylučovat šťávu, kterou byste neměli ztratit.

Dobrým nápadem je zmrazit aronii před použitím k jakékoli přípravě. K tomu vložte již očištěné a sušené bobule do sáčku se zipem. Sáček pevně uzavřete a vložte na celou noc do mrazáku. Díky tomu plody nejen ztratí hořkost, ale také snadněji pustí šťávu.

Tento krok však není nutný, zejména proto, že v níže uvedeném receptu na šťávu je nežádoucí příchuť arónie vyvážena správně zvolenými přísadami. Po zmrazení vložte bobule do velkého hrnce a nechte je ohřát na pokojovou teplotu, než přistoupíte k dalším krokům.

Šťáva z arónie na zimu s pomerančem – recept krok za krokem

Ingredience

  • 2 kg arónie
  • 2,5 l vody
  • 4 pomeranče
  • 1 citron
  • 2 kg cukru
  • 1 čajová lžička hřebíčku

Moje babička  dělala šťávu z arónie bez náznaku hořkosti. Místo třešňových listů přidávala další ingredienci

Příprava

  1. Arónii zalijte vodou a přiveďte k varu. Přidejte hřebíček. Vařte asi 30 minut. Vypněte sporák a hrnec odstavte na několik hodin.
  2. Aronii přeceďte přes husté síto, abyste oddělili dužinu a hřebíček od šťávy. Plody dobře vymačkejte (například pomocí gázy nebo bavlněné utěrky), abyste získali co nejvíce tekutiny. Zbytky již nebudete potřebovat, ale můžete je později rozemlít a použít do dezertů nebo omáček.
  3. Vymačkejte šťávu z pomeranče a citronu a smíchejte ji s šťávou z arónie. Přidejte cukr. Přiveďte k varu a míchejte, aby se cukr rozpustil. Vařte asi 15 minut.
  4. Nalijte šťávu z arónie do čistých a vyvařených lahví nebo sklenic. Pevně uzavřete. Pasterizujte po dobu 15 minut v hrnci s horkou vodou. Nechte stát dnem vzhůru a počkejte, až vychladne, poté přeneste do spíže nebo vložte do lednice.

K čemu lze šťávu z arónie použít?

Přidejte ji do čaje místo cukru nebo zřeďte sodovou vodou a podávejte s kostkami ledu pro osvěžení. Šťáva z arónie se také skvěle hodí do různých mléčných koktejlů nebo nápojů typu smoothie – dodá jim hloubku chuti a ovocnou sladkost. Je užitečný pro rychlé dezerty – můžete z něj připravit domácí želé nebo želé a také jím nasáknout piškoty do dortu. Popusťte uzdu fantazii – přidejte ho do ovesné kaše nebo přírodního jogurtu a doplňte šálkem granoly.

Šťáva z arónie se hodí také k přípravě slaných pokrmů domácího menu. Zajímavým nápadem je přidat ji do vinaigrette místo medu nebo použít v marinádě – například na žebírka, která mají ráda sladkou příchuť.