Přeskočit na obsah

Křupejte místo chipsů. Snižují hladinu cukru, zlepšují paměť a také pomáhají zhubnout

Pokud máte chuť na křupavou svačinu, vynechte nezdravé chipsy a dejte přednost lyofilizovanému ovoci. Navíc je můžete přidat do mnoha pokrmů, zejména do snídaně. Co je to lyofilizace, jaká je nutriční hodnota sušeného ovoce a k čemu se dá použít? Vysvětlíme vám to.

Co je to lyofilizace?

Lyofilizace je metoda sušení potravin, při které se rozpouštědlo (voda) odstraňuje pomocí snížené teploty a sníženého tlaku. Tato metoda se také nazývá „sublimační sušení“. Tato technika našla uplatnění zejména během druhé světové války, kdy se lyofilizované produkty přidávaly do vojenských přídělů.

Co lze lyofilizovat? Mezi produkty, které lze tímto způsobem sušit, patří ovoce (například jahody, borůvky, maliny, banány), nápoje (například mléko, káva) a maso.

Křupejte místo chipsů. Snižují hladinu cukru, zlepšují paměť a také pomáhají zhubnout

Jsou lyofilizované ovoce zdravé?

Proces lyofilizace ovoce umožňuje zachovat jeho cenné výživové vlastnosti. Obsahuje vitamíny, minerály a antioxidanty. Ve svém složení má polyfenoly, které mohou snižovat hladinu cukru v krvi a zlepšovat kognitivní funkce, například díky příznivému vlivu na paměť. Jsou také dobrým zdrojem vlákniny, která zlepšuje funkci střev a zajišťuje pocit sytosti (čímž zabraňuje snackování a pomáhá shodit nadbytečná kila). Lyofilizované ovoce má navíc delší trvanlivost. Je méně náchylné ke zkažení a mnohem pohodlnější při přepravě.

Je třeba zdůraznit, že lyofilizace ovoce vede k významné koncentraci přirozeně obsažených složek. To znamená, že obsahují více sacharidů a kalorií než čerstvé ovoce. Například 100 g lyofilizovaných jahod obsahuje asi 330 kcal a přibližně 58 g cukru. Stejné množství čerstvého ovoce obsahuje pouze 33 kcal a 5 g cukru. Proto, i když je lyofilizované ovoce zdravé, nemělo by se konzumovat v nadměrném množství.

Jak připravit lyofilizované ovoce?

Lyofilizace ovoce v domácích podmínkách vyžaduje použití speciálního vybavení. Cena takového vybavení se obvykle pohybuje v řádu několika, až několika desítek tisíc zlotých. Proto je mnohem lepší variantou nákup lyofilizovaného ovoce v obchodě. Při výběru produktů tohoto typu je třeba věnovat pozornost tomu, zda neobsahují zbytečné přísady, například ve formě přidaného cukru.

V domácích podmínkách se můžete rozhodnout pro tradiční sušení ovoce v troubě. Tento proces by měl probíhat při teplotě 50-70 stupňů Celsia. Sušení v troubě obvykle trvá několik hodin.

Křupejte místo chipsů. Snižují hladinu cukru, zlepšují paměť a také pomáhají zhubnout

K čemu lze lyofilizované ovoce použít?

Lyofilizované ovoce je vhodné konzumovat jako zdravou svačinu. Tyto produkty jsou mnohem lepší volbou než chipsy, které obsahují škodlivé tuky a značné množství soli. K čemu lze lyofilizované ovoce použít? Tyto produkty je vhodné přidávat do ovesné kaše, jogurtů, snídaňových cereálií, granoly nebo müsli.

Jak již bylo zmíněno, lyofilizované ovoce se vyznačuje vysokou koncentrací živin. Proto obsahuje v menším množství mnoho kalorií a cukru. To znamená, že je lepší konzumovat je v mírném množství a považovat je hlavně za doplněk jídel (i když nic nebrání tomu, abyste si jako rychlou svačinku dali malou hrst lyofilizovaných jahod nebo banánů).