Zdravá strava by měla být především vyvážená. Není třeba se vzdávat sladkostí nebo masa, pokud je konzumujete v přiměřeném množství. Při přípravě tradičních kotlet můžete vepřové maso nahradit telecím. Je mnohem zdravější a pokrmy z ní jsou mnohem chutnější než tradiční kotlety ze vepřového masa.
- Toto maso je mnohem zdravější než krůtí maso.
- Obsahuje mnoho složek, které pomáhají našemu organismu.
- Kotlety z něj jsou mnohem lepší než tradiční kotlety ze vepřového masa.
Není žádným tajemstvím, že klíčem k udržení optimálního stavu našeho organismu je fyzická aktivita, spánková hygiena a zdravá výživa. Ta by měla být především vyvážená. Bohatá na živiny a minerály. To neznamená, že je třeba se vzdát některých potravin. Méně hodnotné lze nahradit zdravějšími alternativami.
Toto maso je zdravější než krůtí, ale Češi ho nejí
Toto maso je zdravější než krůtí a snadno nahradí tradiční vepřové kotlety. Jedná se o telecí maso, které se získává z telat mladších 2 měsíců. V tomto věku se v těle zvířat ještě nevyskytují mezisvalové vrstvy tuku, které se vyskytují ve vepřovém nebo hovězím mase, což je činí mnohem méně kalorickým masem.
Kolik kalorií je v 100 g telecího masa? 100 g telecího masa obsahuje 120 až 170 kcal. Hodnoty se liší v závislosti na zvolené části masa a obsahují mnoho živin a minerálů nezbytných pro správné fungování našeho organismu.
Telecí maso – vlastnosti
Telecí maso je především mimořádně cenným zdrojem bílkovin, které jsou nezbytné pro budování a obnovu tkání našeho organismu. Jaké další vlastnosti má telecí maso? Jeho pravidelná konzumace může přispět k těmto výhodám:
- podpora imunitního systému – je podporován selenem a zinkem obsaženými v mase;
- podpora nervového systému – vitamíny skupiny B obsažené v mase hrají klíčovou roli ve fungování nervového systému;
- zlepšení stavu vlasů a pokožky – telecí maso obsahuje mnoho živin, které příznivě ovlivňují stav pokožky a vlasů.
Ale to není vše. Telecí maso také obsahuje mnoho nenasycených mastných kyselin omega-3 a omega-6, které dodatečně podporují náš organismus. Díky nim může telecí maso působit protizánětlivě a protizánětlivě. Proto stojí za to zařadit maso do jídelníčku a připravit z něj například kotlety.
Telecí karbanátky – recept
Ingredience:
- 500 g telecího masa;
- 100 g rozpuštěného másla;
- 1 vejce;
- 100 g mouky;
- 100 g strouhanky;
- sůl a pepř.
Příprava:
- telecí maso důkladně omyjte, osušte a poté rozdělte na karbanátky;
- Maso lehce naklepeme, posypeme solí a pepřem z obou stran a poté kotlety potřeme.
- Maso obalíme postupně v mouce, vejci a strouhance.
- Smažíme na rozpáleném másle dozlatova.