Přeskočit na obsah

Šťavnatý, jednoduchý, oblíbený: tento koláč s tvarohem a broskvemi se vždy podaří

Hledáte koláč, který se rychle připraví, snadno se přepravuje a hodí se pro každou příležitost? Máme pro vás něco! Tento koláč s broskvemi a tvarohem je opravdovou klasikou mezi tradičními koláči. Hodí se stejně dobře na rodinné oslavy i na spontánní setkání s blízkými – a přitom se připravuje bez větší námahy. Tady je recept.

Koláč s broskvemi a tvarohem na plechu: jednodušší to už nejde

Šťavnatý, jednoduchý, oblíbený: tento koláč s tvarohem a broskvemi se vždy podaří

Koláč s broskvemi a tvarohem na plechu připomíná léto, slunce a líná odpoledne v polostínu. Jeho lákavá kombinace kyselého tvarohu a šťavnatého sladkého ovoce z něj dělá něco výjimečného, čeho se nemůžeme nabažit. Hodí se zejména pro ovoce, které už je trochu zralé.

Příprava začíná těstem. Smíchejte mouku, máslo, cukr a vejce. Těsto rozválejte na plechu vyloženém pečícím papírem a okraje trochu zvedněte. Zatímco těsto odpočívá v lednici, připravte tvarohovou vrstvu. Smíchejte tvaroh, vejce, vanilkový pudink a trochu citronové kůry.

Tvarohovou směs rozetřete na těsto a uhlaďte. Broskve nakrájejte na rovnoměrné silné plátky a lehce je vtlačte do tvarohu. Broskve nemusíte loupat, ale pokud chcete, můžete je oloupat. K tomu ponořte ovoce na několik sekund do vroucí vody a slupka se snadno odloupne.

Nyní zbývá jen připravit posypku, na kterou rychle smíchejte mouku, cukr, máslo a špetku skořice. Posypte jím broskve a vložte koláč do trouby. Nyní se bude péct, dokud posypka nezíská zlatavě hnědou barvu a tvarohová hmota mírně nevyskočí. Vyjměte z trouby, nechte vychladnout a nakrájejte na kousky. Mmm, jak je to dobré! Léto může být vždy tak chutné.

Koláč s broskvemi a tvarohem na plechu

Šťavnatý, jednoduchý, oblíbený: tento koláč s tvarohem a broskvemi se vždy podaří

Ingredience

Na těsto:

  • 300 g pšeničné mouky
  • 150 g studeného másla
  • 80 g cukru
  • 1 vejce

Na tvarohovou náplň:

  • 750 g nízkotučného tvarohu
  • 3 vejce
  • 1 balíček vanilkového pudinku
  • 80 g cukru
  • 1 bio citron, kůra

Na náplň:

  • 6 zralých broskví

Na posypání:

  • 150 g mouky
  • 80 g cukru
  • 100 g studeného másla
  • 1/2 lžičky skořice

Příprava

  • Rychle smíchejte mouku, máslo, cukr a vejce, až vznikne hladké těsto.
  • Těsto vyložte na plech vyložený pečícím papírem a vytvořte malý okraj. Plech vložte do lednice.
  • Smíchejte tvaroh, vejce, vanilkový pudink, cukr a citronovou kůru, až vznikne hladká krémová hmota.
  • Broskve umyjte, zbavte pecek a nakrájejte na silné plátky. (Podle chuti: předem sloupněte slupku, viz tip v textu).
  • Tvaroh rovnoměrně rozetřete na vychlazené těsto. Kousky broskví lehce vtlačte do tvarohu.
  • Předehřejte troubu na 180 °C (horní/spodní ohřev).
  • Rychle smíchejte mouku, cukr, máslo a skořici, aby vznikla drobenka, a posypte ji na koláč.
  • Pečte koláč asi 40 minut, dokud drobenka nezíská zlatohnědou barvu.