Těžko najdete člověka, který nemá rád sendviče. Mnozí je s chutí jedí dvakrát, ba dokonce třikrát denně. Ačkoli na dobrém chlebu není nic špatného, stojí za to trochu zpestřit svůj jídelníček. Na pomoc přicházejí jednoduché rolky s tvarohem a cuketou, které jsou nejen velmi chutné, ale také vám pomohou udržet si postavu.
Připravit zdravý domácí rap bez mouky není vůbec těžké. Stačí smíchat několik levných a snadno dostupných ingrediencí a připravit placku, která nahradí chléb nebo tortilly z obchodu. V následujícím článku vám poradíme, jak připravit raps z tvarohu a cukety a s čím ho nejlépe podávat.
Raps s tvarohem a cuketou místo chleba
Pokud hledáte nápad na zdravé jídlo, rap z tvarohu a cukety bude skvělou volbou. Základem je samozřejmě nastrouhaná cuketa. Tato zelenina je lehce stravitelná a nízkokalorická (16 kcal na 100 g), je ideální pro lidi držící dietu, ale také pro děti a seniory. Je také zdrojem vlákniny, která je nezbytná pro správné trávení, zlepšuje peristaltiku střev a jejich mikroflóru, urychluje metabolismus a zajišťuje pocit sytosti po jídle.
Pomáhá také udržovat normální hladinu cukru a cholesterolu v krvi. Cukety nepostrádají vitamíny A, skupiny B, C a K, ani minerály, draslík, hořčík a železo. Kromě toho obsahují lutein a zeaxantin, látky, které podporují zdraví očí. Obsahují také karotenoidy, které patří mezi antioxidanty, pomáhají chránit organismus před škodlivými účinky volných radikálů a mají protizánětlivé účinky.
Sýr „selský“ je vynikajícím zdrojem bílkovin, základního stavebního materiálu buněk organismu, který také zodpovídá za sytost pokrmů a regeneraci svalů. Kromě toho obsahuje vápník a fosfor, které posilují kosti a zuby, a také vitamíny skupiny B, které mají příznivý vliv zejména na nervový systém, krevní oběh a metabolické procesy. Tvaroh je navíc nízkokalorický (98 kcal na 100 g) a snadno stravitelný produkt.
Recept na rapa s tvarohem a cuketou
Na přípravu dvou rapů s tvarohem a cuketou budete potřebovat:
- 1 cuketu,
- 1 balení tvarohu,
- 2 vejce,
- sůl a pepř podle chuti,
- 1/3 čajové lžičky oregana,
- 1/3 čajové lžičky bazalky,
- špetka chilli vloček,
- 1 stroužek česneku,
- podle chuti: 50 g strouhaného sýra, například parmazánu nebo čedaru.
Příprava:
- Začněte tím, že cuketu nastrouhejte na struhadle, posypte špetkou soli, promíchejte a nechte čtvrt hodiny odležet. Vytlačte z ní přebytečnou vodu.
- Do misky rozklepněte vejce, přidejte tvaroh a nastrouhanou cuketu. Směs dochuťte pepřem, oreganem, bazalkou a chilli vločkami. Můžete také přidat strouhaný sýr. Vše promíchejte.
- Vyložte plech na pečení papírem na pečení. Vytvořte dva ploché kulaté placky.
- Pečte asi 35-40 minut (posledních 10 minut s konvekcí) v troubě předehřáté na 180 stupňů, dokud placky nezískají zlatavou barvu.
S čím se podávají lívance s tvarohem a cuketou?
Tyto placky můžete jíst samostatně, například s jednoduchou omáčkou tzatziki. K její přípravě budete potřebovat pouze nastrouhanou okurku, několik lžic řeckého jogurtu, česnek prolisovaný přes lis, sůl a pepř.
Můžete také placky potřít smetanovým sýrem, obložit kousky uzeného lososa, zelenou okurkou a posypat koprem.
Placky s tvarohem a cuketou můžete také použít jako chléb na běžné sendviče a podávat je se salátem, šunkou a rajčaty.