Panované krokety ze cukety a fety z trouby: vegetariánské, křupavé a snadné na přípravu. Ideální jako předkrm, hlavní jídlo nebo příloha.
Recept na kuličky z cukety s fetou
Cukety jsou pro mnohé letní zeleninou par excellence. Není divu, protože od června do října tyto tykvovité plody doslova zaplavují trhy. Abychom takové množství spotřebovali, potřebujeme stále nové a nové recepty z cukety. U mě pomalu, ale jistě vyschly dva impozantní kusy, které mi darovala kamarádka ze své zahrady. Co s nimi mám dělat? A pak jsem zcela náhodou narazila na tento recept: kuličky z cukety a fety, zapečené v troubě.
Kombinují v sobě hned několik skvělých vlastností: lehkou ořechovou chuť zeleniny, pikantní sýr feta a křupavou strouhanku.
Než se z cuket a fety stanou malé křupavé kuličky, je třeba zeleninu nejprve nastrouhat. Přidejte trochu soli a nastrouhané cukety nechte asi deset minut odstát. Poté je vyložte na čistou kuchyňskou utěrku a dobře vymačkejte. Poté rozdrobejte fetu a smíchejte vše s ostatními ingrediencemi do hladké hmoty. Z ní vytvarujte malé kuličky velikosti vlašského ořechu. Obalte je v strouhance, opatrně potřete olejem a pečte v troubě do křupava.
Vychutnejte si je jako malou svačinku s jogurtovým nebo česnekovým dipem nebo podávejte jako přílohu k hlavnímu jídlu. Ať už si vyberete jakoukoli variantu, budete nadšení.
Kuličky z cukety a fety
Ingredience
- 2 střední cukety, asi 400 g
- Sůl
- 1 stroužek česneku
- 1 bio citron, kůra
- 150 g fety
- 1 vejce velikosti M
- 4 lžíce strouhanky
- 2 lžíce nasekané petržele
- pepř
- 5 lžic strouhanky
- 2 lžíce olivového oleje na potření
Příprava
- Předehřejte troubu na 200 °C, zapněte horní a spodní ohřev.
- Cukety nastrouhejte na jemné struhadlo a přendejte do síta. Lehce osolte a nechte 10 minut odstát. Směs vyložte na utěrku a dobře vymačkejte. Česnek očistěte a nakrájejte na jemno. Citron umyjte a nastrouhejte kůru.
- Fetu rozdrobit vidličkou a dát do misky. Přidat vymačkané cukety.
- Přidat vejce, strouhanku, česnek, citronovou kůru, petržel, sůl a pepř. Všechny ingredience smíchat, až vznikne tvarovatelná hmota.
- Navlhčenýma rukama vytvarujte kuličky velikosti vlašského ořechu a obalte je strouhankou.
- Kuličky položte na plech vyložený pečícím papírem a lehce potřete olivovým olejem.
- Kuličky z cukety a fety pečte v troubě asi 25 minut, dokud nezískají zlatohnědou barvu, a po 15 minutách je otočte. Poté je nechte trochu vychladnout a podávejte například s omáčkou nebo jako přílohu.