Přeskočit na obsah

Jak zahustit omáčku bez mouky? Objevte zdravou alternativu

Tekutá omáčka stéká z talíře, ztrácí chuť a nezakrývá ingredience. Pokud chcete zlepšit jeho konzistenci bez použití mouky, existuje způsob. Tato metoda nejen zahustí jídlo, ale také ho obohatí o živiny a dodá mu jemnou ořechovou chuť.

Proč zahušťovat omáčku?

Omáčka by měla spojovat ingredience, dodávat šťavnatost a sytou chuť. Příliš řídká omáčka se nebude držet na mase, zelenině nebo těstovinách, ale místo toho se rozteče po talíři. K tomu dochází nejčastěji při vaření v úzkém nádobí (omáčka se odpařuje pomaleji) nebo při použití ingrediencí s vysokým obsahem vody. V takových případech je nutné použít zahušťovadlo, a to nemusí být nutně mouka.

Jak zahustit omáčku bez mouky? Objevte zdravou alternativu
Best Beef Goulash with Hungarian Sweet Paprika.

Jak zahustit omáčku bez mouky?

Lněné semínko působí jako přírodní kulinářské lepidlo a dodává pokrmům lehkou ořechovou chuť, která se ideálně hodí k masovým a houbovým omáčkám.

Způsob přípravy:

Použijte mleté lněné semínko (nejlepší je ho rozemlít těsně před přidáním).

Použijte poměr 1 lžíce na šálek omáčky. Přidávejte postupně za míchání a vařte několik minut, dokud omáčka nezhoustne.

Můžete také připravit takzvaný gel z lněných semínek – zalijte celá semínka vroucí vodou, nechte 10 minut louhovat a výslednou hustou tekutinu přidejte do omáčky.

Lněná semínka nepřehluší chuť omáčky, proto obvykle není nutné přidávat další sůl.

Proč jsou lněná semínka ideálním doplňkem omáčky?

Jak zahustit omáčku bez mouky? Objevte zdravou alternativu

Lněná semínka jsou bohatá na omega-3 mastné kyseliny (ALC), vlákninu a lignany, které podporují činnost srdce, pomáhají snižovat hladinu cholesterolu a přispívají k nasycení. Nejlepší je používat je mletá – celá semínka mohou procházet trávicím systémem, aniž by se strávila.

Další tipy pro použití lněného semínka:

Nejprve vařte: omáčku připravujte v širokém hrnci bez pokličky – tak se rychleji odpaří a přirozeně zhoustne.

Pro kontrolu hustoty přidávejte lněná semínka postupně. Pokud omáčka bude příliš hustá, zřeďte ji vývarem nebo vodou.

Chuť: Ořechová příchuť lněného semínka se nejlépe hodí k masovým a houbovým omáčkám. Pro lehké, jemné omáčky použijte menší množství.

Skladování: mleté lněné semínko skladujte v lednici nebo mrazáku – rychle žlukne.