Na první pohled vypadají nezralé, a proto v obchodě nepřitahují pozornost. Zelené švestky jsou však nejen sladké, ale také bohaté na živiny. Obsahují vitamíny, antioxidanty a vlákninu, které mají příznivý vliv na téměř celý organismus.
Nejoblíbenější švestky v České republice jsou bezpochyby maďarské. Používají se k přípravě koláčů, kompotů a džemů. Švestky odrůdy „Mirabelle“ jsou asi na druhém místě, protože se z nich vyrábějí lahodné marmelády a likéry. Málokdo si v obchodě vybere zelené švestky . Někteří dokonce přemýšlejí, zda jsou zralé a zda se dají jíst.
Jsou zelené švestky zdravé?
Ačkoli nejčastěji jíme švestky tmavě fialové nebo žluté barvy, zelené švestky jsou také chutné . Tyto plody se do České republiky dovážejí z Turecka a Japonska, ale pěstují se i v naší zemi (například renklódy – okouzlující odrůda).
Vyznačují se charakteristickou kyselou a sladkou chutí a sytě zelenou barvou slupky . Odborníci na výživu doporučují konzumovat toto ovoce a zdůrazňují jeho pozitivní vliv na organismus a rozmanité kulinářské možnosti.
Je však důležité si uvědomit, že zelené švestky se nedoporučují lidem s syndromem dráždivého tračníku. Měli by se jim také vyhýbat lidé s nesnášenlivostí fruktózy, která je v tomto druhu švestek obsažena. Diabetici mohou konzumovat malé porce syrových švestek, ale nedoporučuje se jim konzumovat slazené džemy nebo marmelády, které způsobují prudké výkyvy hladiny cukru v krvi.
Jaké vlastnosti mají zelené švestky?
Zelené švestky mohou vypadat nenápadně, ale jsou bohaté na živiny. Stojí za to je kupovat kvůli vitamínům A, C a skupině B, vláknině a minerálům: draslíku, železu a fosforu . Toto ovoce je skutečnou pokladnicí antioxidantů , které pomáhají bojovat proti volným radikálům. To zpomalují proces stárnutí a mají protinádorový potenciál .
Vitamin C posiluje imunitní systém a podporuje vstřebávání železa. Má také příznivý vliv na stav pokožky . Draslík podporuje normální funkci nervového systému a reguluje krevní tlak (čímž chrání srdce). Železo předchází anémii a fosfor podporuje zdraví pohybového aparátu .
Vláknina urychluje metabolismus, reguluje peristaltiku střev a déle udržuje pocit sytosti. Zelené švestky jsou dobrá svačina při zácpě, protože mají mírný projímavý účinek. Vláknina také reguluje hladinu cukru v krvi.
Co dělat se zelenými švestkami?
Nyní víte, zda jsou zelené švestky zdravé a jaké mají přínosy pro zdraví. Co z nich můžete uvařit v kuchyni? Mají obvykle sladkokyselou chuť, která se skvěle hodí k mnoha pokrmům – sladkým i slaným .
Plody se nejlépe používají na domácí zavařeniny. Jsou skvělou základnou pro džem, který pak můžete přidávat do dortů a dezertů, a v zimě mohou být vitamínovým doplňkem k sendvičům, palačinkám nebo vaflím. Vyplatí se udělat několik sklenic navíc a udělat si zásoby na podzim a zimu. Džem ze zelených švestek posílí vaši imunitu.
Zelené švestky lze také použít přímo do pečiva . Někteří z nich připravují pikantní džemy (nakládané a slané). Švestky nakládané stejně jako olivy v octu s česnekem jsou velmi oblíbené. Zelené švestky lze také jíst syrové. Zelená odrůda „renkolada“ je sladší, proto ji lze použít jako náhradu dezertu. Dobře se také hodí k ovocným nebo nesladkým salátům . Je dobré ji kombinovat s brusinkami, masovým šunkou nebo sýrem. Kulinářské možnosti jsou skutečně nekonečné.