Přeskočit na obsah

Zbyl vám vývar z oběda? Připravte si polévku, která nasytí jako dvě jídla a je hotová za 30 minut.

Krémová polévka s kuřecím masem

Pokud si nedovedete představit neděli bez vývaru, ingredience na krémovou polévku najdete v ledničce. Díky několika přísadám připravíte jídlo, které nahradí dvakrát denně.

Zbytky vývaru a vařené kuře jsou skvělým základem pro krémovou, voňavou polévku, kterou díky přísadám můžete přizpůsobit ročnímu období. V létě často vařím krémovou polévku s kuřetem, smetanou a přidanou zeleninou, včetně listového špenátu a pálivé papriky.

Jak připravit krémovou polévku s kuřecím masem?

Zbyl vám vývar z oběda? Připravte si polévku, která nasytí jako dvě jídla a je hotová za 30 minut.

V níže uvedeném receptu není mnoho přísad, proto polévka patří do kategorie rychlých jídel, která se dají připravit bez větší námahy. Stačí očistit maso, nakrájet na malé kousky, osmažit přísady, zalít vývarem, zahustit a dochutit. Za 25-30 minut si můžete vychutnat chutné a velmi výživné jídlo.

Tip: Pokud máte rádi krémové polévky, doporučuji rozmixovat zeleninu z vývaru s trochou masa a přidat do polévky, aby získala hustou konzistenci.

Chuť polévky obohacuji cibulí osmaženou s česnekem a chilli papričkou. Když je polévka horká, přidám listy špenátu a počkám, až změknou. Na závěr přidám smetanu a maso, aby se prohřálo.

Recept: Krémová polévka s kuřecím masem

Jemné kuřecí maso je ponořeno do hedvábné, smetanové tekutiny s nádechem česneku a bylinkového pepře. Listy špenátu dodávají jídlu na hodnotě.

Ingredience

  • kuřecí kost z vývaru
  • 700 ml vývaru
  • 200 ml smetany
  • 1 velká cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 malá chilli paprička
  • 150 g čerstvých listů špenátu
  • 1 čajová lžička bylinkového pepře
  • 1/3 čajové lžičky kurkumy
  • 1 polévková lžíce rozpuštěného másla
  • sůl a pepř

Postup

Zbyl vám vývar z oběda? Připravte si polévku, která nasytí jako dvě jídla a je hotová za 30 minut.

  1. Příprava ingrediencíOddělte maso od kostí a nakrájejte na malé kousky. Cibuli, česnek a chilli papričku nakrájejte na jemno (polévka bude méně pikantní, pokud před nakrájením z chilli papričky odstraníte semínka). Pikantní papričku můžete nahradit sladkou barevnou paprikou. Špenát proberte a umyjte.
  2. SmaženíV hrnci rozehřejte rozpuštěné máslo. Osmažte cibuli spolu s česnekem a chilli papričkami (množství podle chuti).
  3. VařeníOsmažené zeleniny zalijte vývarem a zahřejte na středním ohni. Když vývar začne vřít, přidejte špenát a vařte na mírném ohni, dokud nezměkne.
  4. Přidání smetany a kuřete Smetanu zahřejte v horké polévce a přidejte do hrnce. Vařte, dokud polévka nezhoustne, přidejte kuře a zahřívejte 2 minuty. Na závěr dochuťte kurkumou, bylinkovým pepřem, solí a čerstvě mletým černým nebo barevným pepřem.

Krémová polévka s kuřecím masem se skvěle hodí k čerstvému chlebu, česnekovým krutonům a křupavým toastům. Můžete ji také podávat s těstovinami nebo rýží. Jídlo chutná skvěle posypané petrželkou nebo koriandrem.

Další přísady do krémové polévky s kuřecím masem

Chuť polévky můžete vylepšit přidáním například růžiček brokolice, růžiček kapusty, žluté a zelené fazole, kukuřice, fazole z konzervy, cukety, póru, celeru, kapusty. Měkkou zeleninu stačí vařit 5-10 minut. Dalšími přísadami do krémové polévky jsou například opečená slanina, nakrájené brambory, čerstvé a sušené bylinky, včetně tymiánu, oregana, rozmarýn, ale také aromatické koření, díky kterému můžete zcela změnit chuť pokrmu, například směs koření pro čínskou kuchyni, kari, sójová omáčka, koření pěti chutí, koření sedmi chutí.