Přeskočit na obsah

Všimli jste si v okurkách modrého česneku? Málokdo ví, co je příčinou a zda se dá jíst.

Někdy při nakládání okurek získají stroužky česneku nečekaný modravý odstín. Vypadá to divně, ale navzdory vzhledu to vůbec neznamená, že je produkt zkažený. Zjistěte, odkud se tato barva bere a zda je možné takový česnek jíst.

Modrý česnek v sklenici s okurkami – důvod k panice

V sklenicích s nakládanými okurkami hraje česnek důležitou roli: dodává aroma, má baktericidní účinek a podporuje proces fermentace. Někdy však může jeho vzhled překvapit. Místo klasické bílé barvy se objevuje intenzivní modrá, zelená nebo namodralá barva. Ačkoli to může vypadat znepokojivě, jedná se o přirozený chemický jev. Je dobré vědět, proč k tomu dochází a jak to ovlivňuje chuťové a užitné vlastnosti.

Všimli jste si v okurkách modrého česneku? Málokdo ví, co je příčinou a zda se dá jíst.

Co znamená modrý česnek v okurkách?

Proces nakládání okurek spouští v nádobě chemické reakce, které mění nejen vzhled okurek, ale i česneku. V jeho složení jsou přítomny sloučeniny síry, včetně alliin, které při kontaktu s mléčnou kyselinou vznikající při fermentaci procházejí změnami a barví dužinu.

Vliv má také pH nálevu a teplota (nižší teploty přispívají k intenzivnějším změnám barvy). Mladý česnek, který se často používá k nakládání, je tomuto jevu obzvláště náchylný. Kromě toho může kontakt s mikroskopickými množstvími kovů, jako je měď nebo železo (přítomné například ve vodě, hrnci nebo koření), zesílit neobvyklou barvu česneku.

Je modrý česnek v okurkách bezpečný?

Navzdory obavám není změna barvy česneku známkou plísně nebo zkaženosti. Je to výlučně výsledek chemických reakcí, které nemají vliv na jeho nutriční hodnotu. Tento česnek stále obsahuje přírodní éterické oleje, vitamíny a sloučeniny síry, které podporují imunitu. Můžete ho bez obav jíst, dokonce se to doporučuje, protože je mírně pikantní, s lehkou kyselostí, která skvěle obohacuje chuť pokrmů.

Všimli jste si v okurkách modrého česneku? Málokdo ví, co je příčinou a zda se dá jíst.

Jak použít modrý česnek z nakládaných okurek?

Stroužky česneku z nakládané zeleniny se skvěle hodí do omáček na bázi jogurtu nebo majonézy, kde nahrazují čerstvý česnek a dodávají jim hlubší aroma. Hodí se do pomazánek z tvarohu, avokáda nebo vařených vajec, ale také do salátů, zejména s bramborami, řepou nebo fazolemi. Rozdrcené lze přidat do mnoha pokrmů, například do pelmení nebo masa. V každém případě si zachovají své prospěšné vlastnosti a jedinečnou chuť.