Tato přísada do vývaru je velmi škodlivá pro zdraví.
Vývar je jedním z nejoblíbenějších a nejoblíbenějších pokrmů Čechů. Bohužel se ukazuje, že mnoho z nás při jeho přípravě dělá jednu, ale závažnou chybu, která nás může stát zdraví. Do vývaru přidáváme oblíbenou bujónovou kostku. Její složení přímo volá o pomoc.
Bujónová kostka. Mnoho chemikálií místo přírodních koření
Hlavními složkami bujónových kostek jsou sůl, látky zvýrazňující chuť (glutaman sodný, inosinát, guanilan disodný), maltodextrin a rostlinné hydrogenované tuky. Tato přísada do polévky může mít velmi negativní vliv na naše zdraví a pravidelné používání bujónových kostek zvyšuje riziko vzniku aterosklerózy. Jak sami vidíte, obsahují mnoho chemikálií a přírodních koření je v nich jen jako v lécích.
„Sodná sůl glutamátu se používá k dodání pokrmům charakteristické výrazné masové a houbové chuti, tedy „umami“. V několika vědeckých studiích bylo zjištěno, že jeho nadměrná konzumace může narušit funkci nervového systému a centra hladu a sytosti“.
Velké množství soli v potravinách zvyšuje krevní tlak, ničí ledviny, přispívá k tvorbě ledvinových kamenů a zvyšuje riziko rakoviny žaludku. „Již jedna porce polévky s bujónovým kostkou pokrývá 80 % denní dávky soli.“
Inosinát a guanilan jsou přísady, které jsou nebezpečné pro lidi trpící dnou a problémy s ledvinami. Glutaman sodný zase přispívá k obezitě a vyvolává alergie. Amoniakální karamel obsažený v kostce dodává bujónu lákavou barvu, ale může způsobit průjem a nadýmání.
Neuvědoměle se otravujeme
V bujónových kostkách jsou také obsaženy hydrogenované tuky, tedy velmi škodlivý palmový olej. Transmastné kyseliny ničí organismus a vystavují nás riziku aterosklerózy. V Polsku nejsou výrobci povinni uvádět jejich obsah v složení produktu, takže Poláci se neuvědoměle otravují.
„Nadbytek mastných kyselin způsobuje tvorbu krevních sraženin v tepnách, čímž zvyšuje riziko mrtvice, infarktu, aterosklerózy a rakoviny, včetně rakoviny tlustého střeva.“
Pamatujte, že jedna kostka bujónu přidaná do polévky jednou za čas nám neublíží. Jejich pravidelná konzumace nás však vystavuje riziku onemocnění, jako je hypercholesterolemie, poruchy koncentrace a paměti, arteriální hypertenze a dokonce rakovina.
Existuje alternativa k bujónovým kostkám? Ano! Je to domácí vývar připravený z přírodních surovin. Ačkoli je jeho příprava náročnější, zdravotní přínosy plynoucí z upuštění od bujónových kostek rozhodně stojí za to.