Má výjimečně jemné, šťavnaté maso, které je tak chutné samo o sobě, že nevyžaduje žádné zvláštní přísady. Ačkoli okouna jí málokdo, určitě tuto lahodnou rybu vyzkoušejte během dovolené u jezera.
Jeho jedinečná chuť je jen jednou z jeho předností; stojí za to seznámit se také s jeho prospěšnými vlastnostmi.
Až budete u jezera, určitě ochutnejte okouna – tato ryba je nedoceněná, což je škoda, protože její chuťové vlastnosti i nutriční hodnota rozhodně stojí za pozornost.
Okouna najdete ve všech sladkých vodách.
Okoun je dravá ryba z čeledi okounovitých, jedna z nejrozšířenějších dravých ryb v jezerech, řekách a rybnících. Je známý svým charakteristickým vzhledem, zejména pruhy po stranách a ostrou hřbetní ploutví. Jeho maso je světlé, mírně nasládlé chuti a pevné.
Samozřejmě to není nejoblíbenější druh, který zastíní jiné, známější ryby. Okoun, i když je podceňovaný, má obrovský potenciál. Je pozoruhodné, že v době organických a místních produktů se stává stále populárnějším.
Je okoun dobrá ryba?
Určitě si kladete otázku: je okoun zdravý? Rozhodně ano. Jeho přínos pro zdraví je nesporný.
Okoun je vynikajícím zdrojem bílkovin a také nenasycených mastných kyselin. Jeho maso je také bohaté na vitamíny.
Zvláštní pozornost si zaslouží vitamín D, který se v okounovi nachází a mimo jiné zodpovídá za normální fungování nervového systému a imunity. Okoun také obsahuje vitamíny skupiny B, takže jeho konzumací podporujete kardiovaskulární systém, mozkovou činnost, krevní oběh, stav pokožky a zrak.
Tato ryba, lovena v polských jezerech, je také zdrojem vápníku, který podporuje zdraví kostí a zubů.
Komu se okoun nedoporučuje? Hlavní kontraindikací je alergie na tuto rybu. Kromě toho se má za to, že okoun může akumulovat značné množství rtuti, proto se doporučuje konzumovat ho jen příležitostně.
Recept na okouna
Okouna lze připravit na mnoho způsobů, ale tentokrát doporučujeme recept na smaženého okouna . Je jednoduchý a chutná jako z dobré restaurace na břehu jezera.
Budete potřebovat:
– 2-3 čerstvé okouny (očištěné, vykuchané),
– sůl,
– pepř
– pšeničná mouka (na obalování ryby)
– olej (na smažení)
Začněte tím, že rybu důkladně umyjte a osušte papírovou utěrkou.
Osolte a opepřete z obou stran, včetně středu.
Rybu obalte v mouce.
Rozpalte olej na pánvi – musí být dostatek, aby se ryba zcela ponořila do oleje.
Okuň smažte na středním ohni po dobu 4–5 minut z každé strany.