Ptáte se, proč med v sklenici časem ztvrdne natolik, že do něj nelze zapíchnout lžíci? To vůbec neznamená, že je s ním něco v nepořádku! Včelař vysvětluje, které druhy medu krystalizují nejrychleji, jak je skladovat a co dělat, aby byly vždy vhodné k použití.
Tekutý med po celý rok? Je to možné! Jak na to
Dnes je mnoho nadšenců, ale málokdo z nich si získal srdce internetových uživatelů tak jako náš včelař . Pod tímto jménem se skrývá Mihajlo Margovič, který se nejen profesionálně věnuje včelám a medu, ale především vzdělává, sdílí své znalosti a rozptýluje pochybnosti.
Nedávno v jednom z videí odpověděl na otázku, která trápí mnoho milovníků medu: co udělat, aby med v sklenici neztuhnul a zůstal co nejdéle tekutý? Odpověď je překvapivá a velmi užitečná.
Proč med krystalizuje? Není to vada!
Začněme od základů: krystalizace medu je zcela přirozený a dokonce žádoucí proces! Svědčí to o tom, že med nebyl vystaven vysokým teplotám a nebyl zfalšován výrobcem.
Krystalizuje každý med, alespoň ten český. U zahraničního medu to bývá různé, ale český med krystalizuje ve většině případů.
Mihajlo Margovič
Je to výsledek přítomnosti glukózy, která se časem vysráží ve formě krystalů. Med s vysokým obsahem glukózy krystalizuje rychleji, med s vysokým obsahem fruktózy později. Právě poměr těchto dvou cukrů určuje konzistenci medu.
Který med tuhne nejrychleji?
Pokud kupujete med s tím, že bude několik měsíců krásně tekutý, je lepší si dobře vybrat odrůdu.
Můžete jednoduše kupovat odrůdy medu, které krystalizují o něco později, protože odrůdy jako řepkový, raný mnohokvětý krystalizují velmi rychle, protože krystalizace je přirozený proces.
Mihaj Margovič
Nejrychleji krystalizuje řepkový med – již po několika dnech se změní na tuhou hmotu, kterou je těžké nabrat lžičkou. Pokud se nechcete trápit při každém pokusu osladit si čaj, vyberte si jiný druh.
Med, který dlouho zůstává tekutý
Řešením pro milovníky tekutého medu může být akátový med. Jak vysvětluje včelař:
Akácia je med, který krystalizuje velmi dlouho, protože obsahuje méně glukózy a více fruktózy.
Může zůstat tekutý i několik měsíců. Je to skvělá volba pro ty, kteří med používají jen zřídka, například pouze do čaje nebo jogurtu.
Pokud pro vás není tekutá konzistence důležitým faktorem, ale nechcete, aby byl med tvrdý jako kámen, zkuste krémový med. Není to nic jiného než běžný med, nejčastěji řepkový nebo vícekvětý, který byl náležitě promíchán a rozemlet na konzistenci připomínající měkký olej.
Tento med je ideální na mazání: na sendviče, palačinky, přičemž si zachovává všechny své vlastnosti.
Lze med skladovat v teple?
Někteří se snaží přelstít přírodu a skladují med při vyšších teplotách. Funguje to? Ano, ale je to riskantní.
Může se skladovat při vyšších teplotách, lze ho čas od času dekrystalizovat při vyšší teplotě, ale ne vyšší než 40 °C.
Margovich
Proč je taková hranice? Protože při teplotě nad 40 stupňů se začíná tvořit GMF, tedy hydroxymethylfurfurol – sloučenina, která je považována za zdraví škodlivou. Vysoká teplota také ničí enzymy, které dělají med tak cenným.
Existuje mnoho druhů medu. Nejlepší je zeptat se včelaře, který z jeho medů krystalizuje nejpomaleji.
Jak skladovat med, aby se nezkazil?
Zde je několik pravidel, která vám pomohou uchovat med v dobrém stavu:
- Neskladujte ho v ledničce – nízká teplota urychluje krystalizaci.
- Nevystavujte ho slunečnímu záření a nenechávejte ho v blízkosti sporáku – přehřátí je to nejhorší, co můžete udělat.
- Nejlepší je skladovat ho v tmavé skříni při pokojové teplotě (18–22 °C).
- Med neohřívejte v mikrovlnné troubě – může se roztavit, ale ztratí většinu svých vlastností.
Pokud váš med již ztuhnul, není vše ztraceno. Stačí vložit sklenici do misky s teplou (ale ne horkou!) vodou. Trochu trpělivosti a med bude opět tekutý.
Vybírejte s rozmyslem a nebojujte s přírodou
Krystalizace není vadou, ale známkou toho, že máte před sebou pravý přírodní med. Místo boje se ztuhlou sklenicí raději vyberte odrůdy, které odpovídají vašim očekáváním. Máte rádi sendviče s máslem a medem? Vyberte si krémový med, můžete také koupit krémový med s přidanými lyofilizovanými plody, například malinami nebo jahodami.