Ne každý může pít běžnou černou kávu. I když tento nápoj milují, musí si ho osladit, aby jim chutnal. Cukr však není nejlepší volbou. V nadměrném množství škodí organismu a může vyvolávat různé nemoci, proto je lepší omezit jeho konzumaci. To však neznamená, že je nyní nutné přejít na „kyselé“ nápoje, které zkřiví obličej. Existuje zdravější a méně kalorická přísada, a nejde o xylitol ani erythritol.
Některé přísady do kávy slouží pouze ke zlepšení její chuti, jiné mají řadu zdraví prospěšných vlastností. Často se zmiňuje například kardamom. Káva s přísadou tohoto koření se hojně pije v arabských zemích. Dodává nápoji nejen zajímavou vůni, ale i prospěšné vlastnosti. Kardamon má mimo jiné antioxidační a protizánětlivé účinky a pomáhá také při zažívacích potížích. Není to však jediná přísada, na kterou by měli milovníci kávy myslet. Ti, kteří mají rádi sladkou kávu, mohou zkusit inulin.
Místo cukru přidejte do kávy tento prášek. Obsahuje třikrát méně kalorií
Inulin jako přísada do kávy doporučuje dietolog , pedagog fakulty potravinářských věd a výživy na univerzitě přírodních zdrojů. Podrobně vysvětlil, co to je a jaké má účinky.
Jedná se o fruktooligosacharid, tedy prebiotickou látku. Pro průmyslové účely se získává z topinamburu (druhu rostliny s jedlými hlízami), ale obsahuje ho také čekanka, česnek, cibule, lopuch a pampeliška. V obchodech se prodává ve formě bílého prášku s jemně sladkou chutí. Je třeba si uvědomit, že ačkoli je mnohem méně sladký než cukr, má také mnohem méně kalorií – dietolog upřesňuje, že obsahuje třikrát méně kalorií než běžný cukr. Inulin se dobře rozpouští v teplé vodě, proto je ideální do kávy.
Dietolog také odkazuje na studie, které poukazují na prospěšné vlastnosti inulinu. Zlepšuje činnost střev, předchází zácpě a pomáhá při jejím vzniku. Jako prebiotikum vyživuje a podporuje rozvoj prospěšných střevních bakterií. Díky inulinu se hořčík, vápník, zinek a měď lépe vstřebávají z trávicího traktu. Má také příznivý vliv na krevní tlak, snižuje hladinu cukru a triglyceridů.
Kolik inulinu přidat do kávy?
Doktor zdůrazňuje, že pro to, abyste si mohli vychutnat vlastnosti inulinu, stačí ho používat v malých množstvích. „Optimální dávka je 10 až 20 gramů denně, tedy dvě až čtyři čajové lžičky denně,“ upřesňuje. Dodává, že do jedné šálku kávy je nejlepší přidat jednu nebo maximálně dvě čajové lžičky inulinu.