Přeskočit na obsah

Pokud máte rádi borůvky, vyzkoušejte tento recept. Chutné marmelády pouze ze tří ingrediencí.

Právě je sezóna borůvek a v tomto období jsou nejen nejchutnější, ale také nejdostupnější. Pokud se vám podařilo nakoupit jich hodně, můžete je zmrazit nebo z nich uvařit lahodnou marmeládu, která bude mnohem chutnější než ta z obchodu. K přípravě borůvkové marmelády budete potřebovat pouze tři ingredience.

Borůvky jsou velmi zdravé bobule, které obsahují vitamíny B, C, E a K, minerály jako hořčík, zinek, fosfor a vápník, vlákninu a cenné antioxidanty . Mají také protizánětlivé a omlazující účinky, proto je dobré je jíst co nejčastěji. Skvěle se hodí také do smoothie, dezertů a samozřejmě do marmelád. Pokud sníte o lahodné borůvkové marmeládě na zimu, určitě vyzkoušejte náš recept.

Pokud máte rádi borůvky, vyzkoušejte tento recept. Chutné marmelády pouze ze tří ingrediencí.

Recept na borůvkové džemy na zimu

Než se pustíte do přípravy borůvkového džemu, připravte si čisté a sterilizované sklenice.

K přípravě tohoto receptu budete potřebovat:

  • 1 kg borůvek,
  • 300 g bílého cukru (můžete přidat více, pokud chcete sladší džem),
  • šťávu z 1 citronu.

Hotový džem podávejte s čerstvým chlebem . Skvěle se hodí také k palačinkám, vaflím nebo lívancům . Můžete ho také použít jako pomazánku na dort .

Jak připravit borůvkový džem na zimu

Pokud máte rádi borůvky, vyzkoušejte tento recept. Chutné marmelády pouze ze tří ingrediencí.

Ovoce umyjte pod tekoucí vodou. Pokud jsou vidět stopky, odstraňte je. Pečlivě očistěte povrch od nečistot a vyberte pouze kvalitní plody.

Připravte si široký hrnec s tlustým dnem. Vysypte do něj borůvky. Nyní je čas je rozdrcením nebo rozmačkáním šťouchadlem na brambory nebo vidličkou.

Poté ovoce posypte cukrem. Přiveďte k varu na středním ohni a opatrně míchejte, aby se cukr rovnoměrně rozložil. Můžete také nechat ovoce chvíli stát, aby pustilo šťávu, než ho zahřejete.

Když borůvky v hrnci začnou vřít, snižte oheň na minimum. Občas míchejte a vařte asi 40 minut. Na konci přidejte citronovou šťávu a vařte dalších 5 minut. Směs by měla zhoustnout a mírně změnit barvu. Pokud je stále tekutá, prodlužte dobu vaření.

Horké marmelády rozlijte do čistých, suchých a dezinfikovaných sklenic. Pevně uzavřete a otočte dnem vzhůru. Zakryjte látkou a nechte vychladnout.