Právě je sezóna borůvek a v tomto období jsou nejen nejchutnější, ale také nejdostupnější. Pokud se vám podařilo nakoupit jich hodně, můžete je zmrazit nebo z nich uvařit lahodnou marmeládu, která bude mnohem chutnější než ta z obchodu. K přípravě borůvkové marmelády budete potřebovat pouze tři ingredience.
Borůvky jsou velmi zdravé bobule, které obsahují vitamíny B, C, E a K, minerály jako hořčík, zinek, fosfor a vápník, vlákninu a cenné antioxidanty . Mají také protizánětlivé a omlazující účinky, proto je dobré je jíst co nejčastěji. Skvěle se hodí také do smoothie, dezertů a samozřejmě do marmelád. Pokud sníte o lahodné borůvkové marmeládě na zimu, určitě vyzkoušejte náš recept.
Recept na borůvkové džemy na zimu
Než se pustíte do přípravy borůvkového džemu, připravte si čisté a sterilizované sklenice.
K přípravě tohoto receptu budete potřebovat:
- 1 kg borůvek,
- 300 g bílého cukru (můžete přidat více, pokud chcete sladší džem),
- šťávu z 1 citronu.
Hotový džem podávejte s čerstvým chlebem . Skvěle se hodí také k palačinkám, vaflím nebo lívancům . Můžete ho také použít jako pomazánku na dort .
Jak připravit borůvkový džem na zimu
Ovoce umyjte pod tekoucí vodou. Pokud jsou vidět stopky, odstraňte je. Pečlivě očistěte povrch od nečistot a vyberte pouze kvalitní plody.
Připravte si široký hrnec s tlustým dnem. Vysypte do něj borůvky. Nyní je čas je rozdrcením nebo rozmačkáním šťouchadlem na brambory nebo vidličkou.
Poté ovoce posypte cukrem. Přiveďte k varu na středním ohni a opatrně míchejte, aby se cukr rovnoměrně rozložil. Můžete také nechat ovoce chvíli stát, aby pustilo šťávu, než ho zahřejete.
Když borůvky v hrnci začnou vřít, snižte oheň na minimum. Občas míchejte a vařte asi 40 minut. Na konci přidejte citronovou šťávu a vařte dalších 5 minut. Směs by měla zhoustnout a mírně změnit barvu. Pokud je stále tekutá, prodlužte dobu vaření.
Horké marmelády rozlijte do čistých, suchých a dezinfikovaných sklenic. Pevně uzavřete a otočte dnem vzhůru. Zakryjte látkou a nechte vychladnout.