Přeskočit na obsah

Když začíná sezóna švestek, peču tyto sladké buchty. Jednoduchý a osvědčený recept.

Tyto švestkové buchty peču alespoň několikrát za sezónu. Tyto sladké buchty jsou ideální k snídani, jako dezert nebo jako sladká svačina během dne.

Miluji švestkové pečivo a tyto švestkové buchty jsou jedním z mých oblíbených dezertů s tímto ovocem. Miluji je péct ráno: dům se naplní nádhernou vůní kynutého těsta a voňavých švestek. A není nic lepšího než ještě teplé buchty s šálkem dobré kávy.

Jak připravit švestkové buchty?

Tyto švestkové buchty jsou prostě buchty s ovocem. Základem je jednoduché kynuté těsto. Toto těsto vyžaduje trochu trpělivosti: nejprve ho musíte uhnět a pak počkat, až vykyne (pokud máte kuchyňský robot s nástavcem na těsto, vyplatí se ho použít). To vše zabere méně než hodinu a trouba se postará o zbytek.

Když začíná sezóna švestek, peču tyto sladké buchty. Jednoduchý a osvědčený recept.

Na tyto buchty můžete použít jakékoli švestky, ale já mám obzvlášť ráda maďarské švestky pro jejich jedinečnou chuť. V receptu se doporučuje před pečením posypat směsí cukru a skořice, ale to není jediná možnost. Buchty jsou také velmi chutné s drobenkou. Po upečení je můžete polévat polevou nebo posypat moučkovým cukrem.

Tip: prohlubeň, do které se vkládá ovoce, lze snadno vytvořit pomocí sklenice – položte buchty na plech a přitlačte je dnem sklenice (můžete je lehce posypat moukou).

Recept: Švestkové buchty

Jednoduché kynuté buchty s ovocem.

Ingredience

  • 30 švestek
  • 500 g pšeničné mouky
  • 1 sklenice teplého mléka
  • 50 g čerstvého droždí
  • 3-4 lžíce cukru
  • polovina balení rozpuštěného másla
  • 2 žloutky
  • špetka soli

Dále:

  • 1 vejce
  • 1 lžíce mléka
  • 1 lžička skořice
  • 2 lžíce cukru

Když začíná sezóna švestek, peču tyto sladké buchty. Jednoduchý a osvědčený recept.Způsob přípravy

  1. Příprava kvasu Mléko mírně zahřejte. Smíchejte droždí s částí teplého mléka, přidejte lžíci mouky a trochu cukru a nechte 10 minut odstát, dokud droždí nezačne působit. Mezitím prosejte zbývající mouku a rozpusťte a ochlaďte máslo.
  2. Hnětení těsta K mouce, soli a cukru přidejte žloutky, teplé mléko, vychladlé máslo a kvasnicovou zakysanou smetanu. Hnětejte 10 minut mixérem s nástavcem na těsto. Pokud hnětete ručně, přidávejte máslo po částech a postupně ho vmíchejte do těsta. Míchejte asi 15 minut. Hotové těsto přikryjte utěrkou a nechte asi 40–50 minut kynout.
  3. Příprava ovoce a náplní Ze švestek odstraňte pecky a rozkrojte je na poloviny nebo čtvrtiny. Zbylý cukr smíchejte se skořicí. Vejce rozšlehejte s mlékem.
  4. Pečení buchtek Předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia. Těsto rozdělte na malé porce, vytvarujte kuličky a položte je na plech vyložený pečícím papírem. Do každé buchty udělejte prohlubeň a naplňte ji švestkami. Zakryjte a nechte ještě 10–15 minut kynout. Okraje buchet potřete směsí vajec a mléka a ovoce posypte skořicovým cukrem. Pečte 25 minut.

 

Štítky: