Když jsem tuto marmeládu ochutnala, byla jsem doslova v šoku: jak se teta Barbara dokázala arónii udělat tak sladkou? Sehnala jsem recept a letos ji připravuji ve své kuchyni. Jsem si jistá, že celá rodina bude nadšená.
Moje teta je známá svými recepty, které jsou oblíbené v celém okolí. Celá rodina vždy chce znát její kulinářské tajemství a triky – je mistr v přípravě marmelád, dezertů a večeří. Navzdory zdání se nenechává inspirovat pouze klasickými recepty, ale odvážně experimentuje v kuchyni. Tak tomu bylo i s marmeládou z arónie. Vždy si stěžovala, že i přes velkorysé množství cukru je marmeláda stále trpká a hořká. Loni slavnostně oznámila, že našla způsob, jak se hořkosti zbavit. Když jsem se jí zeptala, jak to dokázala, prozradila mi své nové pravidlo „1+1“.
Co je to pravidlo 1+1?
Aby dosáhla zajímavé chuti svého džemu z arónie, teta Barbara kombinuje tyto bobule s jinými, zejména se švestkami. Chuťový efekt je opravdu úžasný: džem z arónie se trochu podobá švestkovému džemu, ale zachovává si svou jedinečnou chuť. Pravidlo 1+1 znamená dodržování správného poměru: 1 kg švestek na 1 kg arónie.
Další tipy na odstranění hořkosti
Teta má ještě jedno důležité pravidlo, které pomáhá zbavit se hořkosti v bobulích arónie. Po důkladném umytí a přebrání bobulí je vloží do mrazáku. Mražení musí trvat nejméně 24 hodin , někdy i déle. Po uplynutí této doby jsou bobule arónie připraveny ke zpracování, protože jsou méně hořké. Pokud nechcete používat mrazničku, můžete použít přírodní metodu a bobule sbírat po prvních mrazech. Teta však říká, že to hořkost úplně neodstraní – první podzimní mrazy obvykle netrvají dlouho, takže bobule arónie nejsou vystaveny dostatečnému působení nízkých teplot.
Recept na džem z černého bezu a švestek
Ingredience:
- 1 kg švestek
- 1 kg plodů arónie
- 100 g cukru
- 1 vanilkový lusk
- 1 citron
Způsob přípravy:
- Černý bezin umyjte a přebrat, odstraňte všechny zkažené bobule. Poté jej zmrazte na minimálně 24 hodin, aby se zbavil své charakteristické vůně.
- Poté vložte ovoce do hrnce s tlustým dnem, posypte cukrem a vařte na mírném ohni asi 30 minut.
- Mezitím umyjte švestky, odstraňte pecky, nakrájejte je na kousky a přidejte k bobulím arónie.
- Vařte 60 minut a občas míchejte, aby se směs nepřipálila ke dnu.
- Nechte džem vychladnout. Poté ho znovu přiveďte k varu, aby zhoustl. To trvá asi 60 minut.
- Na konci vaření přidejte citronovou šťávu a semínka z vanilkového lusku.
- Vařící marmeládu rozlijte do suchých sterilizovaných sklenic, pevně uzavřete a nechte 15 minut stát dnem vzhůru.