Přeskočit na obsah

Dort z homogenizovaného sýra

Dnes jsem pro vás přinesla nápad na jednoduchý dezert, který potěší svou chutí. Tentokrát připravíme dort „Danio“, tedy nasáklý piškotový korpus proložený vrstvou homogenizovaného sýra. Neobejdeme se ani bez rychlé, ale chutné čokoládové polevy.

Vlhký piškot získá jemnou mandlovou chuť a vrstva sýra je vzdušná, vanilková a ideálně sladká. Přidejte k tomu lehce kyselou marmeládu, čokoládovou polevu a křupavé mandlové vločky a dostanete dezert, který stojí za to hřešit!

Ingredience

Dort z homogenizovaného sýra

Piškot

  • 90 g pšeničné mouky
  • 30 g bramborové mouky
  • 1 čajová lžička prášku do pečiva, podle chuti
  • 5 středních vajec
  • 100 g cukru
  • 50 g řepkového oleje

Nálev

  • 120 ml horké vody
  • 12 g želatiny v prášku
  • 200 g smetany (36 %)
  • 20 g moučkového cukru
  • 500 g homogenizovaného tvarohu
  • 150 g kyselé marmelády

Nálev

  • 100 ml Amaretto
  • 100 ml vody

Poleva a ozdoba

  • 100 g hořké čokolády (72 %)
  • 100 g smetany
  • Mandlové vločky

Ingredience

Piškot

  • 90 g pšeničné mouky
  • 30 g bramborové mouky
  • 1 čajová lžička prášku do pečiva, podle chuti
  • 5 středních vajec
  • 100 g cukru
  • 50 g řepkového oleje

Náplň

  • 120 ml horké vody
  • 12 g želatiny v prášku
  • 200 g smetany (36 %)
  • 20 g moučkového cukru
  • 500 g homogenizovaného tvarohu
  • 150 g kyselé marmelády

Nálev

  • 100 ml Amaretto
  • 100 ml vody

Poleva a ozdoba

  • 100 g hořké čokolády (72 %)
  • 100 g smetany
  • Mandlové vločky

Potřebné kuchyňské náčiní

mixér, plech na pečení 18 x 28 cm

Postup

Dort z homogenizovaného sýra

1 90 g mouky, 30 g bramborového škrobu a podle chuti lžičku prášku do pečiva prosejte přes jemné síto, aby se zbavily hrudek. Suché ingredience promíchejte metličkou, jen dokud se přísady rovnoměrně nerozprostřou v mouce, a odložte stranou.

2 Do samostatné velké mísy rozklepněte 5 středních vajec a přidejte k nim 100 g jemného bílého cukru. Obsah mísy šlehejte mixérem, dokud se cukr úplně nerozpustí a vejce nezvětší svůj objem alespoň na dvojnásobek a nevytvoří hustou, světlou hmotu. Vejce je nejlepší šlehat při pokojové teplotě, proto je nezapomeňte vyndat z ledničky alespoň hodinu před začátkem práce.

3 Když hmota dosáhne požadované konzistence, přidejte k vejcím 50 g řepkového oleje. Dělejte to pomalu, tenkým proudem, při středních otáčkách mixéru. Tímto způsobem se hmota stane homogenní, mírně lesklou emulzí. Po přidání veškerého tuku míchejte obsah nádoby ještě asi 30 sekund a ujistěte se, že je vše dobře promíchané.

4 Do připravené vaječné hmoty přidejte suché ingredience. Dělejte to ve dvou krocích, po několika lžících najednou, a pokaždé obsah mísy pečlivě promíchejte silikonovou stěrkou. Je důležité těsto nemíchat a nevytahovat z něj příliš mnoho vzduchu, proto ho míchejte pouze do té doby, než přestanete vidět suchý prášek. Snažte se sbírat těsto ze dna nádoby, protože tam se bude hromadit nejvíce mouky, kterou lze snadno přehlédnout.

5 Hotové těsto přeneste do formy o rozměrech 18 x 28 cm a rovnoměrně ho rozetřete po celé ploše formy. Dno formy předem vyložte papírem na pečení, boky nechte suché. Díky tomu se piškot při pečení nepřichytí a při ochlazování nespadne.

6 Formu s těstem vložte do trouby předehřáté na 170 stupňů Celsia s funkcí horního a spodního ohřevu na přibližně 30 minut, dokud špejle zapíchnutá do nejtlustšího místa nevyjde zcela suchá. Poté piškot vyndejte z trouby a položte ho na pracovní desku z výšky asi 40–50 cm, aby z něj vyšel vzduch. To také zabrání sednutí. Takto připravený piškot nechte ve formě asi dvě hodiny, dokud úplně nevychladne.

7 Mezitím připravte jednoduchý punč na namáčení těsta. Do střední konvice nalijte 100 g likéru Amaretto a stejné množství vychlazené převařené vody. Obsah nádoby rychle promíchejte, pouze do získání homogenní tekutiny, a odložte stranou, dokud punč nebude potřeba.

8 Přibližně po dvou hodinách opatrně odřízněte piškot od okrajů plechu, odstraňte papír na pečení a těsto přeneste na pracovní desku. Rozkrojte ho asi na 2/3 výšky pomocí dlouhého nože se zoubky. Díky tomu bude spodní část těsta po zatížení mít přibližně stejnou tloušťku jako horní část a výsledek bude v řezu vypadat symetricky. Připravené pláty odložte stranou a přejděte k sýrové vrstvě.

9 Do střední konvice nalijte 120 g horké, čerstvě převařené vody a přidejte do ní 12 g práškové želatiny. Obsah nádoby rychle promíchejte, pouze do úplného rozpuštění želatiny, a poté odložte stranou na 15 minut, aby vychladl.

10 Mezitím se věnujte smetaně, která zlehčí sýrovou vrstvu a udělá vše lehké jako obláček. Do střední mísy nalijte 200 g studené smetany (36 %) a přidejte do ní 20 g moučkového cukru. Obsah mísy šlehejte mixérem na ¾, tj. dokud hmota nebude vzdušná a nezvětší se minimálně na dvojnásobek, ale nebude ještě úplně tuhá.

11 Do samostatné velké misky dejte 500 g vanilkového tvarohu pokojové teploty. Ohřátý tvaroh dá dostatek času na přípravu těsta, proto by se měl vyndat z lednice minimálně hodinu před přípravou tvarohové vrstvy. Přidejte lžičku tvarohu do vychlazené želatiny a rychle promíchejte, dokud nevznikne homogenní tekutina. Přidejte ztužený želatin do tvarohu tenkým proudem a neustále míchejte obsah mísy na střední rychlost mixéru. Po použití veškerého želatinu míchejte obsah džbánu ještě asi 30 sekund, ujistěte se, že je vše dobře promíchané, a pak odložte mixér. Už ho nebudeme potřebovat. V této fázi přidejte do hmoty dříve vyšlehanou smetanu a rychle ji rozetřete v tvarohu pomocí silikonové stěrky.

12 Přistupte k sestavení dortu. Vraťte spodní, silnější korpus na čistý plech. Dno plechu vyložte papírem na pečení a boky papírem nebo fólií. Dort dobře nasákněte předem připraveným punčem, natřete ho 150 g mírně kyselého džemu a rovnoměrně ho rozetřete po celé ploše dortu. Na džem nalijte předem připravenou směs homogenizovaných tvarohů a rozetřete ji co nejrovnoměrněji. Na rovnoměrnou sýrovou hmotu položte druhý, tenčí piškotový korpus a opatrně ho přitlačte k hmotě, aby se vše spojilo. Nakonec piškotový korpus hojně polijte zbývajícím punčem. Po navlhčení těsta vložte plech na několik minut do lednice.

13 Do malé misky dejte 100 g jemně nasekané čokolády (72 %) a přidejte k ní 100 g smetany (36 %). Misku vložte do mikrovlnné trouby na 20 sekund, vyjměte, promíchejte obsah a vložte do mikrovlnné trouby na dalších 20 sekund. Opakujte tyto kroky, dokud nezískáte hladkou čokoládovou polevu. Nemělo by to trvat déle než minutu. Polevu můžete samozřejmě připravit i ve vodní lázni.

14 Hotovou polevu nalijte na povrch dortu a rozetřete po celé ploše. Na závěr ozdobte mandlovými lupínky. Hotový koláč vložte na několik hodin do lednice, aby sýrová hmota a poleva úplně ztuhly.

Dobrou chuť!