Obsahují mnoho vitamínů a živin a navíc mohou úspěšně nahradit kávu! Ačkoli je lze koupit téměř v každém obchodě, Poláci na ně v poslední době trochu zapomněli… Tyto vlastnosti má sušená švestka. Proto je stojí za to nakupovat při každodenních nákupech.
- Toto ovoce je opravdová energetická bomba.
- Obsahuje mnoho vitamínů a minerálů.
- Proto stojí za to jíst sušené švestky.
Káva, mate nebo energetické nápoje jsou pro mnoho Čechů každodenní realitou. Ačkoli skutečně stimulují náš organismus k činnosti, z dlouhodobého hlediska nejsou nutně prospěšné pro zdraví. Čím je lze nahradit? Odpověď je jednoduchá a najdete ji prakticky v každém diskontu nebo obchodě s potravinami.
Sušené švestky – vlastnosti
Není žádným tajemstvím, že nadbytek kofeinu může mít vedlejší účinky. Problémy se spánkem, bolesti hlavy nebo neklid, i když se mohou vyskytovat poměrně často, neodradí od konzumace energetických nápojů.
Sušené švestky, přestože jsou k dostání prakticky v každém obchodě, často zůstávají bez povšimnutí, ačkoli mají podobné vlastnosti jako káva. Ovoce je vynikajícím zdrojem energie ve formě přírodních jednoduchých cukrů. To vše díky nízkému glykemickému indexu.
Konzumace sušených švestek nezpůsobuje prudký nárůst glukózy v krvi. Kromě toho může jejich pravidelná konzumace pomoci udržet konstantní hladinu energie po celý den. Stačí zařadit do jídelníčku asi 30 g švestek denně, což odpovídá 3-4 kusům ovoce. Jaké další vlastnosti mají sušené švestky?
- podpora kostí – bylo prokázáno, že minerály a vitamíny obsažené v sušených švestkách, včetně vitamínu K, mohou pomoci udržovat zdravé kosti a také předcházet vzniku osteoporózy;
- regulace hladiny cholesterolu – pravidelná konzumace ovoce může pomoci snížit hladinu „špatného“ LDL cholesterolu;
- protirakovinný účinek – antioxidanty obsažené v švestkách mohou pomoci zabránit rozvoji rakovinných buněk;
- zdroj antioxidantů – díky nim náš organismus účinněji bojuje s volnými radikály;
- zdroj vitamínů a minerálů – sušené švestky obsahují vitamíny a minerály, jako jsou A, C, E a K, a také draslík a hořčík.
Ale to není vše. Sušené švestky jsou odedávna známé svými vlastnostmi, které usnadňují trávení. Díky vysokému obsahu vlákniny působí tyto plody jako metla na střeva, usnadňují vyprazdňování a zabraňují zácpě.
Jak snadno zařadit švestky do svého jídelníčku
Co udělat, abyste zařadili sušené švestky do svého jídelníčku? Nejjednodušší způsob je jíst je syrové. Kromě toho se ideálně hodí jako přísada do pečiva nebo dezertů, ale také do slaných omáček. Čerstvé švestky se navíc skvěle hodí k přípravě marmelád nebo jiných konzerv.