Čerstvé, osvěžující ovoce je ideální svačinka nebo doplněk ke sladké snídani, když se oteplí. Na jaře a v létě je nejlepší konzumovat sezónní ovoce, ale exotické druhy, jako například meloun, jsou také skvělou volbou, zejména v teplých dnech. Zjistěte více o vlastnostech melounu cantaloupe a o tom, proč je dobré ho jíst.
Podle doporučení Světové zdravotnické organizace bychom měli denně konzumovat 400 až 800 gramů ovoce a zeleniny. Je důležité vybírat rozmanité produkty, které pomohou tělu zajistit všechny potřebné živiny. Dnes se podrobněji podíváme na meloun (kantalupa), který sice není nejoblíbenějším ovocem, ale díky svým prospěšným vlastnostem si rozhodně zaslouží pozornost. Jaké jsou jeho vlastnosti? Dáme vám několik tipů.
Meloun cantaloupe – zdravé ovoce
Při nakupování v oblíbených supermarketech stojí za to věnovat pozornost melounům mezi ovocem . Poznáte je podle charakteristické drsné síťovité slupky, často zdobené tmavě zelenými pruhy. Nejčastěji jsou světle zelené. Dužina plodu je šťavnatá, sytě oranžové barvy, s velkým množstvím drobných semen. Obvykle váží asi kilogram. Meloun se do Evropy dostal z Afriky a jihozápadní Asie. Název ovoce pochází z italského města Cantalupa, ležícího nedaleko Říma, kde se poprvé začalo pěstovat v Evropě.
Jaké jsou vlastnosti melounu cantaloupe?
Oranžová barva dužiny kantaluppy je způsobena přítomností beta-karotenu , karotenoidového pigmentu, který se v těle přeměňuje na vitamín A. Má antioxidační vlastnosti a podporuje boj organismu proti škodlivým účinkům volných radikálů. Má také příznivý vliv na stav pokožky a pomáhá ji chránit před ultrafialovým zářením. Podporuje také zdraví očí a chrání je před nemocemi. Toto ovoce je také zdrojem vitamínu C, který podporuje imunitu, má antioxidační vlastnosti a je nezbytný pro správnou syntézu kolagenu a vstřebávání železa. Vitamín B6 se naopak podílí na metabolických procesech a podporuje nervový a imunitní systém.
Meloun má příznivý vliv na krevní oběh, podporuje činnost srdce a má antisklerotické účinky. Je bohatý na draslík, který pomáhá regulovat krevní tlak, udržovat vodní a elektrolytovou rovnováhu a podporovat nervový systém. Obsahuje také hořčík, který mimo jiné přispívá k normální funkci srdce, mozku a svalů.
Je to nízkokalorické ovoce, které obsahuje pouze 34 kcal na 100 g. Proto je ideální jako svačina pro ty, kteří dbají na svou váhu. Obsahuje také vlákninu, která podporuje trávení a reguluje hladinu cukru a cholesterolu v krvi. Toto ovoce má také antioxidační a protizánětlivé účinky, zpomaluje proces stárnutí a má protinádorové vlastnosti.
Čerstvá a sušená meloun cantaloupe
Meloun je sám o sobě chutný jako předkrm. Nejjednodušší je ho rozkrojit na polovinu, vyjmout semínka, nakrájet na plátky a vyjmout dužinu. Můžete také odkrojit slupku a nakrájet ho přímo na kostičky. Je to ideální varianta například do ovocného salátu.
Skvěle se hodí také do ovocných smoothie a sorbetů . Užitečnější alternativou k zakoupeným žvýkacím bonbónům je sušená meloun . Přestože obsahuje mnoho jednoduchých cukrů, dodává tělu cenné živiny.