Nenápadné, uzavřené v papírové slupce. Chutí připomínají tropickou směs ananasu a marakuji. Připravte z nich sladký džem, který předčí klasický meruňkový nebo švestkový.
Existují ovoce, které se zcela nečekaně stanou hitem v kuchyni. Zdálo by se, že jsou známé už dlouho, ale teprve nyní objevujeme jejich potenciál. Tak je tomu i s mehunka. V České republice se stále používá jen zřídka, ale stále častěji se objevuje na pultech supermarketů. Nyní ji můžete koupit za skvělou cenu . Místo toho, abyste ji bez nápadu hodili do košíku, využijte ji v kuchyni. Nejlepší je udělat z ní džem, který snadno předčí meruňkový nebo švestkový. A nemusíte být zkušený cukrář, protože je to opravdu jednoduchý recept.
Co je to mehounka a jak chutná?
Mehunka, také známá jako zlatá bobule nebo peruánská třešeň, je malý oranžový plod uzavřený v jemné papírové slupce připomínající lucernu. Uvnitř se skrývá šťavnatá, mírně lepkavá dužina a spousta malých pecek, které jsou zcela jedlé. Chuť? Tady to začíná být zajímavé. Někteří přirovnávají mehunka ke sladkému ananasu, jiní v ní cítí tóny ostružin a marakuji. Je mírně kyselá, ovocná, osvěžující, proto se skvěle hodí do dezertů, ale také jako příloha k sýrům nebo masu. Čerstvá chutná nejlépe ihned po oloupání papírové slupky. Ale pokud si koupíte větší množství, určitě z ní připravte džem.
Džem z mechunky – jednodušší, než si myslíte
K přípravě domácího džemu z meduňky nemusíte být mistrem konzervování. Stačí několik ingrediencí, jeden hrnec a půl hodiny volného času. A výsledek? Hustý, jantarový džem, mírně kyselý, sladký, s jemnou karamelovou příchutí. Ideální k palačinkám, toastům, tvarohu nebo prostě k lžíci přímo ze sklenice.
Ingredience na 1 malou sklenici:
- 250 g čerstvých meduňek
- 100 g cukru
- 1 lžíce citronové šťávy
- 2 lžíce vody
Způsob přípravy:
- Očistěte medovici od slupky, umyjte a rozkrojte na poloviny.
- Vložte do hrnce s tlustým dnem, přidejte cukr, vodu a citronovou šťávu.
- Vařte na mírném ohni asi 25-30 minut, každých pár minut míchejte, dokud se plody nerozpadnou a hmota nezhoustne.
- Můžete nechat kousky ovoce nebo rozmixovat mixérem, pokud máte raději hladkou konzistenci.
- Horký džem přelijte do sterilizované sklenice, uzavřete víčkem a postavte dnem vzhůru, aby vychladl.
- Hotovo. Tento džem lze skladovat několik týdnů v lednici. A pokud ho připravíte více, sterilizujte ho.
Stojí za to koupit několik balení do zásoby, protože mechunka se v obchodech dlouho neudrží. Můžete ji skladovat v lednici několik dní a po odstranění slupky dokonce zmrazit a později použít na džem nebo koktejl.