Má velmi jemné, šťavnaté maso, které je samo o sobě tak chutné, že nevyžaduje mnoho příloh. Ačkoli okouna jí málokdo, při dovolené u jezera je třeba tuto skvělou rybu určitě ochutnat. Neobvyklá chuť je jen jednou z jejích předností, stojí za to se seznámit také s jejími prospěšnými vlastnostmi.
Pokud se chystáte k jezeru, určitě ochutnejte okouna – tato ryba je podceňovaná, což je škoda, protože její chuť i nutriční hodnota si zaslouží pozornost.
Okouna – ryba z jezera
Okoun – dravá ryba z čeledi okounovitých – je jednou z nejrozšířenějších dravých ryb v polských jezerech, řekách a rybnících. Je známý svým charakteristickým vzhledem, především pruhy na bocích a ostrou hřbetní ploutví. Maso této ryby je světlé, má jemně nasládlou chuť a pevnou konzistenci.
Je třeba přiznat, že nepatří mezi nejoblíbenější druhy a ustupuje jiným, známějším rybám. Okoun, i když je opomíjený, má obrovský potenciál. Lze si všimnout, že v době módy ekologických a místních produktů se o něm také mluví o něco hlasitěji.
Je okoun dobrá ryba?
Může vyvstat otázka, zda je okoun dobrá ryba? Jednoznačně ano. Jeho prospěšné vlastnosti pro zdraví jsou nesporné.
Okoun je vynikajícím zdrojem bílkovin a obsahuje také nenasycené mastné kyseliny. Jeho maso je bohaté na vitamíny. Pozornost upoutává především vitamín D, který je obsažen v mase okouna a který je zodpovědný zejména za správnou funkci nervového systému a imunity. Obsahuje také vitamíny skupiny B, díky nimž konzumací okouna podporujete zejména svůj krevní oběh, správnou funkci mozku, krevní oběh, stav pokožky a zrak.
Tato ryba, která žije v polských jezerech, je také zdrojem vápníku, díky čemuž podporuje zdraví kostí a zubů.
Kdo nemůže jíst okouna? Kontraindikací je především alergie na maso této ryby. Kromě toho je považována za druh, který může akumulovat velké množství rtuti, proto se doporučuje konzumovat ji jen příležitostně.
Recept na okouna
Okouna lze připravit na mnoho způsobů, ale tentokrát doporučujeme recept na smaženého okouna. Je jednoduchý a chutná jako v dobré restauraci na břehu jezera.
Budete potřebovat:
– 2-3 čerstvé okouny (očištěné, vykuchané),
– sůl,
– pepř
– pšeničná mouka (na obalování ryby)
– olej (na smažení).
Začněte tím, že rybu důkladně umyjte a osušte papírovou utěrkou.
Osolte a opepřete z obou stran, včetně středu.
Rybu obalte v mouce.
Na pánvi rozehřejte olej – musí být ho hodně, aby byla ryba ponořená v oleji.
Okouny smažte na středním ohni po 4-5 minut z každé strany.