V dětství jsme často trávili prázdniny u babičky. Její jídla nás potěšila svou jednoduchostí a jedinečnou chutí. Totéž lze říci o rajčatové polévce – voňavé, sametové a mírně nasládlé, přesně takové, jakou jsme vždy milovali. Hloubku chuti lze podtrhnout pouze jednou neobvyklou přísadou.
Rajčatová polévka je jednou z nejoblíbenějších polévek v polské kuchyni . U babičky byla povinným pondělním jídlem. Dnes můžeme její chuť vylepšit různými přísadami, aby co nejvíce připomínala babiččinu polévku. Tentokrát se zaměříme na zdůraznění její lehké sladkosti. Do vývaru stojí za to přidat… březový cukr.
Ingredience na rajčatovou polévku s březovým cukrem
Březový cukr, neboli xylit, je zdravější alternativou klasického sladidla, bílého cukru. Proto stojí za to ho přidat do rajčatové polévky, ale nepřehánějte to. Dvě čajové lžičky na litr vývaru budou stačit.
- 1 litr vývaru;
- 400 g rajčat;
- 300 g směsi zeleniny (mrkev, petržel, celer, pórek);
- 2 polévkové lžíce smetany 12 %;
- 2 čajové lžičky rajčatového protlaku;
- 2 čajové lžičky březového cukru;
- 1 čajová lžička soli;
- 1/2 čajové lžičky pepře.
Recept na rajčatovou polévku s xylitem
Nejprve přiveďte vývar v hrnci k varu. Poté očistěte směs zeleniny a nakrájejte ji na malé kousky. Vařte na mírném ohni asi 25 minut, dokud není hotová.
Poté přidejte předem blanšírované, oloupané a nakrájené rajčata. Přidejte rajčatový protlak a duste dalších 10 minut.
Poté dochuťte rajčatovou polévku xylitem, solí a pepřem . Pokud máte raději krémovou konzistenci, můžete ji rozmixovat mixérem do hladka.
Nakonec smíchejte smetanu s několika lžícemi pikantní rajčatové omáčky, nalijte do hrnce a vše promíchejte.
Co ještě můžete přidat do rajčatové polévky?
Do rajčatové polévky můžete přidat hrst sušených brusinek . Sladkokyselá chuť těchto bobulí skvěle doplní sladkost rajčat a dodá polévce pikantní tón.
Další neobvyklou přísadou je majonéza. Stačí jen dvě polévkové lžíce, aby polévka získala jasnou krémovou konzistenci.
Někteří do ní přidávají nastrouhaný a osmažený zázvor. Je to ideální varianta pro chladný nebo ještě chladnější den.