Přeskočit na obsah

Stačí přidat čajovou lžičku do ranní kávy. Hladina cukru nevystřelí nahoru a střeva začnou správně fungovat.

První doušek kávy ráno je výjimečný okamžik. Pro mnohé je to opravdový rituál, který jim umožňuje správně začít den. Je známo, že káva je sama o sobě prospěšná, ale každá možnost obohatit ji o prospěšné látky je cenná. Zjistěte, proč si vybrat kávu s inulinem – málokdo si uvědomuje, jak je prospěšný. Obsah:01 Co je inulin?02 Káva s inulinem – přínos03 Jak připravit kávu s inulinem?

Skvěle podporuje zdraví střev a imunitu a pomáhá vám dosáhnout vysněné postavy. Káva s inulinem , o které právě mluvíme, je skvělý způsob, jak začít den: vypijte šálek a vaše tělo vám poděkuje.

Co je to inulin?

Stačí přidat čajovou lžičku do ranní kávy. Hladina cukru nevystřelí nahoru a střeva začnou správně fungovat.

Začněme tím, co je to inulin? Pro mnohé zní tento název tajemně. Jedná se o látku rostlinného původu – polysacharid ze skupiny fruktanů, který se nachází zejména v kořenech topinamburu a čekanky. Obsažen je také například v zelených banánech a chřestu.

Verze, o které dnes hovoříme, je ve formě prášku, který se snadno rozpouští. Inulin má jemnou, sladkou, měkkou chuť a je bez zápachu. Jak se používá? Skvěle se hodí například do ovesné kaše nebo polévky, ale také se dobře kombinuje s nápoji – směle ho přidávejte do smoothie nebo kávy, o čemž si povíme více v tomto článku.

Káva s inulinem – výhody

Již jsme zmínili, že inulin je přírodní prebiotikum, které lze přidávat například do kávy. Jaké jsou jeho výhody?

Přidání inulinu do kávy je zárukou dobrého trávení a zdravého střeva. Tento rozpustný prebiotikum vyživuje prospěšné střevní bakterie, zlepšuje rovnováhu mikrobiomu, stimuluje peristaltiku a předchází zácpě. Kromě toho není pochyb o tom, že pravidelná konzumace inulinu, například jako přísady do kávy, také posiluje střevní bariéru, což zase zvyšuje imunitu a může zmírnit záněty.

Další výhodou inulinu je, že může zlepšit kontrolu hladiny glukózy v krvi. Má nízký glykemický index a je bezpečný pro lidi s cukrovkou typu 2 nebo prediabetem. Kromě toho inulin zvyšuje pocit sytosti, což může snížit pocit hladu a chuť na sladké.

Inulin také zvyšuje vstřebávání minerálů, včetně vápníku, hořčíku a železa, což je zvláště důležité pro starší lidi.

Jak připravit kávu s inulinem?

Stačí přidat čajovou lžičku do ranní kávy. Hladina cukru nevystřelí nahoru a střeva začnou správně fungovat.

Jak připravit kávu s inulinem? Nic jednoduššího není – zabere to doslova pár minut a přínos pro zdraví je obrovský.

Ingredience

  • Asi 200 ml vaší oblíbené kávy (té, kterou pijete každý den)
  • Mléko nebo rostlinný nápoj (podle chuti)
  • Plochá čajová lžička inulinového prášku

Připravte si svou oblíbenou kávu – espresso, americano, kávu s mlékem nebo jakýkoli jiný rostlinný nápoj. Je důležité, aby káva byla horká, ale ne vařící – to umožní inulinu se úplně rozpustit.

Přidejte inulin. Doporučujeme jednu čajovou lžičku, ale pokud jste v tomto nováčkem, stačí polovina čajové lžičky.

Důkladně promíchejte lžičkou nebo šlehačem na mléko.

Kávu s inulinem můžete také posypat špetkou skořice, kardamonu nebo hořkého kakaa.