V zimě se lilky podávají jako předkrm k masu, příloha k bramborám nebo jen tak s plátkem čerstvého chleba
V zimě tento předkrm zmizí ze stolu jako první a pokaždé si uvědomíte, že jste měli připravit více.
Lilky jsou šťavnaté, s vůní koření a lehce pikantní. Autorka receptu Tatyana nazývá své jídlo „lilkový šašlák“ pro jeho sytou chuť a lákavý vzhled. „Takové lilky můžete podávat jako přílohu nebo studený předkrm a hosté si vždycky přidají,“ říká.
Na přípravu potřebujete
3 kg oloupaných lilků,
nakrájených na plátky a namočených na 20 minut do slané vody (1 lžíce soli na 3 litry vody).
To zabrání ztmavnutí a sníží vstřebávání oleje při smažení. Po osušení lilky osmažíme na středním ohni do zlatova, přičemž použijeme asi 200 ml rafinovaného oleje.
Marinádu připravíme takto: v hrnci přivedeme k varu vodu se solí, cukrem, černým pepřem a bobkovým listem, poté přidáme 70 ml 9% octa. Do hlubokého hrnce se naskládají vrstvy osmažených lilků, posypou se cibulí, česnekem a kořením, poté se zalijí marinádou a nechají se 12 hodin odležet.
Nakládané lilky spolu s cibulí a česnekem rozložte do sterilizovaných půllitrových sklenic, zalijte zbývajícím marinádou tak, aby byly zeleniny zcela pokryty, a sterilizujte v hrnci s vodou 10 minut od okamžiku varu. Po uzavření sklenice necháme vychladnout při pokojové teplotě a uložíme na místo skladování – do sklepa, spíže nebo skříně.
Takto připravené lilky lze skladovat při pokojové teplotě, pokud bylo vše důkladně sterilizováno. V zimě se lilky podávají jako předkrm k masu, příloha k bramborám nebo jen s plátkem čerstvého chleba. Jejich chuť kombinuje jemnou texturu, lehkou kyselost a sytou vůni koření – opravdová letní vzpomínka v sklenici.