Přeskočit na obsah

Konečně začala sezóna hrušek a s ní i čas voňavých a chutných hruškových koláčů.

Tento koláč s hruškami má křehkou sušenkovou základnu

Hrušky se skvěle hodí k jakémukoli těstu: sušenkovému, piškotovému, kefírovému nebo mléčnému. A vždycky je to chutné. Hlavní je, aby hrušky nebyly příliš tvrdé a bez tvrdých zrnek, které se někdy vyskytují. A pokud nejsou příliš sladké, můžete přidat trochu cukru.

Hruškové koláče se skvěle hodí k mléku. A pokud je podáte s kopečkem zmrzliny, získáte dokonalou kombinaci.

Konečně začala sezóna hrušek a s ní i čas voňavých a chutných hruškových koláčů.

Koláč s hruškami

Ingredience na těsto:

Mouka — 300 g;

Vejce — 1 ks;

Smetana — 100 g;

Cukr — 2 lžíce;

Kypřicí prášek — 1 čajová lžička;

Máslo — 50 g.

Na nálev: Smetana – 200 g;

Vejce – 1 ks;

Cukr – 80 g;

Mouka – 3 lžíce.

Na náplň: Hrušky – 2 ks (500 g).

Konečně začala sezóna hrušek a s ní i čas voňavých a chutných hruškových koláčů.

Příprava: Připravte si všechny potřebné ingredience na koláč. Hrušky umyjte. Máslo vyndejte z lednice, mělo by být měkké.

Začněte s přípravou těsta. Do hluboké mísy prosejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a přidejte sůl. Poté přidejte měkké máslo, zakysanou smetanu, cukr a rozšlehejte vejce. Vyhněte měkké těsto, které se nelepí na ruce. Možná bude třeba přidat ještě trochu mouky, aby se dosáhlo správné konzistence. Hotové těsto zabalte do potravinářské fólie a vložte na 20 minut do lednice.

Připravíme nálev. Do misky dáme smetanu, nasypeme cukr, rozšleháme vejce a přidáme mouku. Ingredience pečlivě promícháme metličkou, dokud nevznikne homogenní hmota. Nálev by měl připomínat nízkotučnou smetanu.

Hrušky oloupeme, rozkrojíme na poloviny, odstraníme semínka a nakrájíme na tenké plátky.

Vytáhneme těsto z lednice a rozválíme ho válečkem na kruhový plát, který by měl být o něco větší než průměr formy na pečení. Těsto přeneseme do formy, kterou jsme předem vyložili pečícím papírem. Výška okrajů by měla být asi 4–5 cm.

Plátky hrušek rozložte po kruhu tak, aby se trochu překrývaly, na dno těsta. Nalijte náplň rovnoměrně lžící. Koláč vložte do trouby předehřáté na 180 stupňů a pečte 45 minut.

Hotový koláč necháme zcela vychladnout ve formě a poté nakrájíme na porce. Koláč s hruškami má křehké máslové těsto a jemnou, suflé podobnou náplň s kousky hrušek.

Dobrou chuť!

Štítky: