Přeskočit na obsah

Jídlo z jednoho hrnce, které způsobí senzaci. Recept na vydatný pastýřský guláš.

Pokud je guláš jedním z vašich oblíbených masových pokrmů, určitě vyzkoušejte tento recept na pastýřský kotlík. Kombinuje šťavnaté maso, zeleninu a voňavé koření. Toto jídlo vás na dlouho zasytí a bude skvělým obědem na několik dní, ale také teplým pokrmem pro jakoukoli rodinnou oslavu nebo přátelskou večírek.

Pastýřský kotlík, jak už název napovídá, je jídlo připravené v jednom hrnci z jednoduchých a dostupných surovin. Můžete ho připravit doma nebo v přírodě, na ohni ve speciálním litinovém kotlíku. Maso se nejprve opeče v kotle, poté se přidají zelenina, brambory, mrkev, paprika, cibule a koření. Toto jídlo bude nejen chutné, ale také ozdobí celý večer. Je mírně pikantní a velmi syté. Hotové jídlo podávejte s plátkem čerstvého chleba – všem bude určitě chutnat.

Jídlo z jednoho hrnce, které způsobí senzaci. Recept na vydatný pastýřský guláš.

Recept na pastýřský kotlík

K přípravě tohoto jídla budete potřebovat:

  • 750 g hovězího masa (například plec),
  • 500 g brambor,
  • 2 mrkve,
  • 2 červené papriky,
  • kousek chilli papričky,
  • 1 cibule,
  • 2 stroužky česneku,
  • řepkový olej (na smažení),
  • 300 ml masového vývaru,
  • 200 ml rajčatového protlaku,
  • 2 čajové lžičky rajčatového protlaku 30 %,
  • 1 čajová lžička majoránky,
  • ½ čajové lžičky sladké papriky,
  • ½ čajové lžičky kmínu,
  • 1 polévková lžíce nasekané petržele (na ozdobu),
  • sůl, čerstvě mletý pepř (podle chuti).

Jak připravit pastýřský kotlík?

Jídlo z jednoho hrnce, které způsobí senzaci. Recept na vydatný pastýřský guláš.

Hovězí maso omyjte, osušte papírovými utěrkami a nakrájejte na kostky o velikosti 1,5–2 cm. Ochutnejte solí a pepřem.

Očistěte brambory a mrkev. Nakrájejte zeleninu na kostky (přibližně o velikosti kostky masa). Odstraňte semínka z papriky. Dužinu nakrájejte na kousky o tloušťce 1,5–2 cm. Očistěte cibuli a česnek. Odstraňte semínka z chilli papričky. Cibuli, česnek a chilli papričky nakrájejte nadrobno.

Rozpalte olej ve velké pánvi (na středním ohni). Opečte maso. Když maso ze všech stran zezlátne, přendejte ho do hrnce s tlustým dnem a nepřilnavým povrchem.

Do hrnce nalijte trochu vývaru a zahřejte ho. Dřevěnou lžící seškrábněte připálené zbytky masa, promíchejte s vývarem a nalijte zpět do hrnce.

Všechny zeleninu přidejte do hrnce s masem. Nalijte zbývající vývar smíchaný s rajčatovým protlakem. Přiveďte k varu.

Vařte zeleninu a maso asi hodinu, občas promíchejte. V polovině vaření přidejte koření (majoránku, kmín, papriku) a ke konci rajčatovou pastu. Dochutíme solí a pepřem podle chuti.

Před podáváním posypeme nasekanou petrželkou.