Knedlíky se švestkami jsou jedním z nejklasičtějších pokrmů polské kuchyně, který vyvolává vzpomínky na dětství. Zjistěte, jak připravit tyto chutné knedlíky, které si zamiluje celá rodina.
Knedlíky se švestkami – jídlo, které se již mnoho let těší obrovské oblibě v polských domácnostech. Jejich sladkokyselá chuť v kombinaci s jemným bramborovým těstem nás přenese do minulosti, do chvil strávených u stolu v kruhu nejbližších. Jedná se o klasiku kuchyně, jednoduchou, ale zároveň mimořádně chutnou. Jak připravit knedlíky se švestkami?
Ingredience na přípravu knedlíků
Na přípravu knedlíků se švestkami budete potřebovat:
- 500 g brambor (nejlépe moučnatých)
- 200 g pšeničné mouky
- 1 vejce
- 300 g maďarských švestek
- Špetka soli
- Lžíce cukru
Je důležité, aby brambory byly dobře uvařené, ale ne rozvařené, aby těsto mělo správnou konzistenci. Po vychladnutí je protlačte lisem, abyste získali hladkou hmotu. To je klíčový krok, protože hrudky mohou zkazit texturu knedlíků. Poté přidejte mouku a vejce a vše promíchejte, až vznikne pružné těsto. Pamatujte, že těsto by se nemělo míchat příliš dlouho, aby nebylo příliš drobivé. Těsto by mělo být husté a snadno tvarovatelné.
Z těsta vytvarujte váleček o průměru asi 3 cm a poté ho nakrájejte na plátky. Každý plátek rozplácněte na dlani, do středu dejte švestku a spojte okraje tak, aby vznikla kulička. Ujistěte se, že těsto těsně obepíná švestku, aby během vaření nevytekla šťáva. Jak dlouho vařit knedlíky? Hotové knedlíky vložte do vroucí osolené vody a vařte několik minut, dokud nevyplavou na povrch. To je znamení, že jsou hotové. Vodu opatrně míchejte, aby se knedlíky nepřichytily ke dnu hrnce.
S čím podávat knedlíky?
Knedlíky se švestkami se nejlépe podávají čerstvě uvařené s oblíbenými přísadami. Tradičně se podávají s opečenými strouhankami nebo zakysanou smetanou. Můžete je také posypat moučkovým cukrem nebo skořicí, aby vynikla jejich sladká chuť.