Přeskočit na obsah

Hřejivá a voňavá polévka. Chutí připomíná dršťky, ale její ingredience překvapí.

Tato neobvyklá přísada dodává klasické polévce, kterou mnozí z nás znají z dětství, zcela novou chuť. Její jemná struktura a jedinečná chuť činí pokrm mnohem chutnějším, přičemž jeho příprava zůstává jednoduchá a příjemná.

Kozí žaludek je skvělou volbou pro ty, kteří si chtějí vychutnat klasickou chuť žaludku bez masa. Tenkými proužky nakrájené kloboučky houby rubec kaní ideálně imitují texturu tradičního rubce a pečlivě vybrané koření dodávají polévce hloubku a charakter. Je to skvělý způsob, jak využít čerstvé houby nebo houby nasbírané v lese a konzervované v sklenicích.

Kania – jedinečná houba v kuchyni

Hřejivá a voňavá polévka. Chutí připomíná dršťky, ale její ingredience překvapí.

Houba kania má velké klobouky ve tvaru deštníku, které se ideálně krájí na tenké proužky. Její jemná, ale charakteristická chuť z ní dělá skvělou alternativu k tradičním masným ingrediencím v polévkách . Její příprava ve formě gulášu umožňuje získat aromatické, syté jídlo, které si zachovává tradiční charakter pokrmu. Sezóna houby kania trvá převážně od června do září, což z ní dělá ideální ingredienci pro letní a raně podzimní polévky, včetně vegetariánské varianty polévky z rubce.

Recept na kani

Ingredience:

  • 400 g čerstvých klobouků hada ,
  • 1,5 l zeleninového vývaru,
  • 1 střední mrkev,
  • 1 malá petržel,
  • polovina póru (bílá část),
  • 1 cibule,
  • 2 stroužky česneku,
  • 2 lžíce řepkového oleje,
  • 1 lžíce oleje,
  • malý chilli paprička,
  • bobkový list,
  • 3 zrna nového koření,
  • čajová lžička sladké papriky,
  • špetka pálivé papriky,
  • čajová lžička majoránky,
  • polovina čajové lžičky sušeného libečku,
  • špetka soli,
  • špetka pepře. Hřejivá a voňavá polévka. Chutí připomíná dršťky, ale její ingredience překvapí.

Způsob přípravy:

  1. Omyjte a očistěte víčka vzduchových draků vlhkým papírovým ubrouskem, nakrájejte je na tenké proužky.
  2. Očistěte mrkev a petržel, umyjte pórek a cibuli, očistěte česnek, nastrouhejte mrkev a petržel na hrubém struhadle, nakrájejte cibuli a pórek na malé kostičky, česnek nasekejte.
  3. Rozpalte olej a máslo ve velké pánvi a smažte houby asi 5–6 minut, dokud se přebytečná voda neodpaří a houby lehce nezhnědnou. Odložte stranou.
  4. V hrnci osmažte cibuli, česnek a pórek několik minut. Přidejte nastrouhanou mrkev a petržel. Vařte za stálého míchání, dokud nezměknou.
  5. Přidejte osmažené houby, bobkový list, bobkový list, voňavý pepř a všechny koření a důkladně promíchejte.
  6. Nalijte zeleninový vývar a vařte na mírném ohni asi 30 minut.
  7. Na závěr dochuťte špetkou soli, špetkou pepře a podle chuti mletým chilli. Podávejte horké s plátkem čerstvého chleba.