Rajčata jsou opravdová bomba zdraví, plná vitamínů a živin. Nadměrná konzumace rajčat však může vést k lycopododermii. Více informací o této nemoci najdete v článku níže.
- Rajčata jsou zdravá bomba. Obsahují vitamíny a minerály.
- Konzumace více než 1,5 kg rajčat týdně může být škodlivá.
- Změna stravovacích návyků odstraní příznaky lycopinodermie.
Rajčata patří do skupiny rostlin, které Poláci nejčastěji používají v kuchyni. Jsou oblíbená nejen díky své charakteristické chuti (v závislosti na odrůdě mohou být sladká, kyselá nebo prostě šťavnatá), relativně nízké ceně, ale také vysokému obsahu živin. Málokdo však ví, že nadměrná konzumace rajčat může být škodlivá.
Jak skladovat rajčata v kuchyni?
Plody rajčete nejsou náhodou považovány za bombu zdraví. Obsahují mimo jiné sodík, draslík, hořčík, vápník, mangan, železo a také vitamíny K, B1, B2, B6 a C. Jak tento produkt skladovat, aby se plně využily jeho vlastnosti?
Nejlepší je skladovat rajčata při pokojové teplotě, mimo přímé sluneční záření. Nevhodná je pro ně také teplota nižší než 7 stupňů Celsia. V ledničce ztrácejí svou jasnou barvu, texturu a aroma.
Co je to lycopenodermie?
Ačkoli jsou rajčata nízkokalorická, 100 g obsahuje pouze 20 kcal, ale i přes tak nízkou energetickou hodnotu obsahují velké množství lykopenu. Je třeba zdůraznit, že konzumace příliš velkého množství této chemické látky může vést k lycopenodermii (lycopenemii).
Likopenodermie je onemocnění, které se může objevit pouze po pravidelném nadměrném konzumu rajčat, a to v množství více než 1,5 kg týdně. V čem spočívá toto onemocnění? Jedná se o pigmentové skvrny (oranžové nebo červené barvy) objevující se na vnitřní straně dlaní.
Při pravidelném nadměrném konzumu lykopenu se barva kůže může změnit ze žluté na oranžovou, což je výsledkem jeho hromadění. Hromadění lykopenu probíhá v rohovité vrstvě kůže, která je bohatá na lipidy a má sklon k vázání této sloučeniny. Změna stravovacích návyků vede k vymizení příznaků.