Přeskočit na obsah

Zalévám švestky krémem a dávám do trouby. Je to nejlepší švestkový koláč, který vás nadchne už od prvního sousta.

Každý rok čekám na švestky a jakmile se objeví na pultech a v obchodech, kupuji je po kilogramech. Většinu jím syrové, ale část zpracovávám na dezerty. Tento koláč je můj oblíbený, protože je jednoduchý, rychlý a velmi chutný, a já se s ním nemusím namáhat.

Koláč se švestkami – dezert, který lze připravovat po celý rok, ale s čerstvými švestkami chutná nejlépe. Proto, jakmile se objeví první švestky, vytáhnu svůj osvědčený recept a tento dezert podávám neustále. Nemusím se bát, že se něco pokazí, protože koláč je tak dobrý, že zmizí z plechu během jednoho dne. Nebudeme si nic namlouvat, nejlépe chutná hned po upečení, někdy ještě mírně teplý.

Koláč se švestkami a krémem

Zalévám švestky krémem a dávám do trouby. Je to nejlepší švestkový koláč, který vás nadchne už od prvního sousta.

V tomto receptu nehrají důležitou roli jen švestky. Krém, kterým švestky zalévám, se skvěle hodí k mírně kyselému ovoci. Pokud vše posypete drobenkou, mohu s jistotou říci, že je to nejlepší koláč na světě. K přípravě tohoto lahodného koláče s krémem nepotřebujete mnoho ingrediencí. Připravte si:

  • 1 kg švestek (bez pecek)
  • 1 sklenice cukru
  • 2 vejce
  • půl sklenice mléka (pokud bude těsto příliš husté, můžete přidat trochu více)
  • půl sklenice rozpuštěného másla
  • 2 šálky pšeničné mouky
  • 1 balíček vanilkového pudinku
  • 2 čajové lžičky prášku do pečiva
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu

Příprava:

  1. Švestky umyjte a zbavte pecek, nechte je celé nebo nakrájejte na čtvrtiny.
  2. Vložte do misky a posypte cukrem s vanilkou.
  3. Předehřejte troubu na 180 stupňů C.
  4. Připravte si plech. Potřete ho máslem a posypte strouhankou.
  5. Nakrájené švestky rozložte na dno plechu.
  6. Do velké mísy nasypte mouku, prášek do pečiva, pudink, přidejte rozpuštěné máslo, vejce a mléko.
  7. Všechny ingredience rozšlehejte do hladka. Pokud je těsto příliš husté, můžete přidat mléko.
  8. Hotové těsto nalijte na švestky rozložené na plechu. Lehce promíchejte, aby těsto pokrylo všechny švestky.
  9. Na vrch můžete posypat strouhankou, ale není to nutné. Stačí smíchat 150 g mouky, 100 g cukru a 100 g másla.
  10. Pečte v troubě asi 40-45 minut.

Dort můžete podávat ještě teplý s kopečkem zmrzliny nebo šlehačkou. Druhý den bude stále vlhký a nadýchaný.

Zalévám švestky krémem a dávám do trouby. Je to nejlepší švestkový koláč, který vás nadchne už od prvního sousta.

Co můžete přidat k švestkám pod krémem?

Pokud chcete dát dortu ještě zajímavější chuť, můžete ho obohatit rozinkami, datlemi, ořechy nebo brusinkami. Můžete také přidat mandlové nebo rumové máslo. Ještě zajímavější variantou může být smíchání švestek s meruňkami, které zjemní chuť švestek a dodají celému těstu ještě lepší strukturu. Je jen na vás, jaká bude nakonec chuť tohoto dezertu.

Jaké švestky vybrat do těsta?

Vzhledem k tomu, že těsto je velmi univerzální, může být skvělým základem pro různé druhy ovoce. Nejvhodnější jsou méně šťavnaté druhy ovoce, mezi nimiž vedou právě švestky. Nejvhodnější jsou maďarské švestky, protože jsou malé, obsahují méně šťávy, ale jsou velmi chutné, sladké a mírně kyselé. Dobrou volbou jsou také dezertní renklódy a trochu zapomenuté mirabelky. Mimo sezónu se hodí také mražené švestky, kompot nebo švestková marmeláda.