Přeskočit na obsah

Vypadá jako směs hrušky a avokáda. Je nízkokalorický, ale dlouho sytí, pomáhá při problémech s krevním oběhem a ledvinami.

Na regálech supermarketů lze stále častěji najít různé exotické ovoce. Je to skutečný poklad pro všechny milovníky kuchyně a vaření, kteří rádi zkoušejí nové chutě. Dnes se blíže seznámíme s málo známým jedlým pichlavým plodem, neboli čajotem. Jaké vlastnosti má čajot a jak se používá v kuchyni? Poradíme vám.

Na internetu lze koupit prakticky vše, včetně neobvyklých druhů ovoce, které se v přírodě vyskytují pouze v tropech. Pichlavý plod vypadá jako něco mezi exotickou, vrásčitou hruškou a avokádem. Má zajímavou chuť a mnoho užitečných vlastností. Doporučuje se zejména lidem, kteří chtějí pečovat o svůj kardiovaskulární systém. Co dalšího stojí za to vědět o čajotu?

Co je to jedlý pichlavý plod?

Vypadá jako směs hrušky a avokáda. Je nízkokalorický, ale dlouho sytí, pomáhá při problémech s krevním oběhem a ledvinami.

Pichlavá okurka, také známá pod názvem chayote, je exotická rostlina z čeledi tykvovitých, která byla známa již Aztékům a Mayům. Roste v tropickém podnebí Střední a Jižní Ameriky, pěstuje se také na Havaji, v Indii, na Filipínách a ve Španělsku. Má zelené plody hruškovitého tvaru, uprostřed kterých se nachází velká kost. Dlouhé liány pichlavé tykve mohou dosahovat délky až 10 m, mají srdčité listy a bílé květy. V kuchyni se používají hlavně jako zelenina do slaných pokrmů, jsou vhodné k vaření. Nic však nebrání tomu, aby se používaly také v dezertech, například v mousse nebo dortích.

Obsahují vlákninu, která podporuje trávení, má vynikající vliv na střevní mikroflóru, urychluje metabolismus, zajišťuje pocit sytosti po jídle a také pomáhá udržovat normální hladinu cukru a cholesterolu v krvi.

Plody ostnatého okurky obsahují draslík, který pomáhá regulovat krevní tlak, a jsou proto dobrou volbou pro lidi trpící hypertenzí. Hořčík obsažený v čaji podporuje mimo jiné normální funkci nervového, krevního a svalového systému. Obsahuje také kyselinu listovou, neboli vitamín B9, která se podílí na růstu nových buněk v organismu a produkci DNA, ovlivňuje normální stav nervového a kardiovaskulárního systému, předchází infarktu a ateroskleróze. Kyselina listová je obzvláště důležitá pro nastávající maminky, protože přispívá k správnému vývoji plodu. Díky obsahu vitamínu C podporuje imunitu organismu a má antioxidační účinky. Kromě toho tento vitamín ovlivňuje správné vstřebávání železa a syntézu kolagenu.

Vypadá jako směs hrušky a avokáda. Je nízkokalorický, ale dlouho sytí, pomáhá při problémech s krevním oběhem a ledvinami.

Pichlavý čaj – použití v kuchyni

Tento plod má zelenou slupku, světlou dužinu a neutrální, mírně nasládlou chuť – někomu připomíná cuketu, jiným mladou dýni nebo zelí. Čajot se může jíst syrový jako křupavá samostatná svačina nebo se přidává do oblíbených salátů. Je také vhodný pro tepelné zpracování, lze ho vařit a dobře se hodí do zeleninových polévek a krémových polévek. Je také velmi chutný dušený na pánvi v zeleninovém ragú, smažený a dokonce i marinovaný. Hodí se k kari a mexickým pokrmům. Díky mírně sladké chuti je možné jej přidat také do dezertů. K jídlu jsou vhodné nejen plody, ale také výhonky a listy čajotu.

Zajímavé je, že tyto plody lze snadno pěstovat doma v květináči. Nejlepší je to udělat tak, že zasadíte semínko ze zralého plodu.